Saps quan està justificat anar a un centre sanitari? Consulta la guia que acaba de fer Salut
Salut recorda que el 112 és només per a urgències greus i demana que es faci servir el 012 per a informació general del sistema sanitari
Saps quan està justificat anar a un centre sanitari? Consulta la guia que acaba de fer Salut

Saps quan està justificat anar a un centre sanitari? Consulta la guia que acaba de fer Salut

Salut recorda que el 112 és només per a urgències greus i demana que es faci servir el 012 per a informació general del sistema sanitari

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus
Quan està justificat anar a un centre sanitari?
Quan està justificat anar a un centre sanitari?

La Generalitat ha emès un comunicat on es detalla tota la informació de quan està justificada la visita als centres sanitaris. Es tracta de donar resposta a les preguntes més freqüents.


Si tinc tos i febre és motiu suficient per anar a un CAP?
No, si els símptomes són lleus cal quedar-se a casa i aïllar-se segons les recomanacions. Utilitza l'app STOP COVID-19 CAT per fer el seguiment dels símptomes.


Com puc saber si m'han anul·lat una visita que tenia programada?

Per l'emergència sanitària que vivim, les visites i consultes als CAPs i hospitals que no són urgents han de deixar-se per a més endavant.
Normalment, el centre avisa de l'anul·lació de la visita. També pots anul·lar-la tu mateix a través del telèfon del centre, del programa de cita prèvia o de l'aplicació La Meva Salut.


Les revisions o les vacunes dels infants es mantenen?

Únicament es continuen fent les visites relacionades amb vacunacions per a infants de fins a 15 mesos. La resta de vacunes han de ser ajornades. Totes les activitats preventives i de promoció de la salut a l'edat pediàtrica es tornaran a programar una vegada es normalitzin els serveis assistencials.


Les visites per al seguiment de persones amb un tractament amb anticoagulants (Sintrom®) orals es mantenen?

Sí, els centres de salut continuen fent aquests controls, però cal contactar amb el centre per confirmar el circuit establert en cada cas. És possible que algun centre tingui la possibilitat de fer-ho a domicili, sempre analitzant cada cas.


Les visites als centres sanitaris per fer-se una cura es mantenen?

Sí, les visites de persones a les quals s'han de realitzar cures es mantenen i aquestes persones han d'acudir al seu centre de salut seguint les indicacions del professional que els fa el seguiment.


Els controls i les visites a les embarassades es mantenen?

Sí, les dones embarassades han de seguir els controls i les visites, encara que prèviament cal contactar amb l'equip i avaluar si es poden posposar.


Les visites dels infants als especialistes es mantenen?
Depèn de cada cas, però si es pot ajornar és millor fer-ho. Cal contactar amb el centre en cas de dubte.


Les sessions de radioteràpia i quimioteràpia de persones amb càncer es mantenen?

Sí, aquestes sessions se segueixen fent. Les persones amb càncer han de continuar anant a les sessions, segons les indicacions del personal facultatiu. I sempre extremant les mesures d'higiene.


Si necessito atenció sanitària per una fractura o una ferida m'atendran?

Sí, l'atenció urgent i emergent es continua prestant al centre corresponent. Una fractura pot ser atesa en un CAP o en un centre hospitalari.


Si em poso malalt i necessito la baixa per malaltia comuna, o m'han de renovar la baixa que ja tinc o obtenir l'alta, com puc gestionar-ho si ara no he d'anar al CAP per fer tràmits?

No cal que hi vagis personalment si no és que necessites un seguiment clínic que no es pugui demorar. Pots fer aquesta consulta per telèfon al CAP o a través de l'eConsulta. D'aquesta manera et poden fer arribar el comunicat de confirmació de baixa i/o l'alta.


Estic de baixa. M'han anul·lat la cita que tenia al meu CAP perquè em renovin la baixa i així poder-la enviar a la meva empresa, i també perquè em facin el seguiment mèdic. On he d'acudir?

En aquests moments, no s'ha d'anar al centre per a aquest motiu no urgent. Properament, les consultes relacionades amb recollir o tramitar una baixa (causada pel coronavirus SARS-CoV-2) es podran fer trucant al CAP o a l'eConsulta a través de La Meva Salut.


Fa dies que truco al meu CAP i no m'agafen el telèfon. Hi ha una altra manera de contactar-hi?

Els centres d'atenció primària estan rebent moltíssimes trucades. Si el motiu de la consulta no és urgent, fas bé de no anar-hi. Pots utilitzar l'eConsulta per contactar amb el teu professional de referència (medicina de família o professional d'infermeria) a través de La Meva Salut. Si encara no t'hi has donat d'alta, pots fer-ho de forma excepcional a canalsalut.gencat.cat/lamevasalut-registre.


Ha tancat el meu consultori local / centre d'atenció primària. On he d'acudir, a partir d'ara?
Tots els canvis horaris o el tancament de centres es poden consultar al web de centres i serveis de Canal Salut.


Si he d'avisar una ambulància, tenint en compte que els serveis poden estar col·lapsats, a quin telèfon he de trucar?

Per a casos d'emergència, cal trucar al 112, que és el telèfon per atendre casos com aquests.


Hi ha cap altre número, a part del 061? Des de fa dies hi truco i no em contesten.

Per a situacions de salut greus i urgents, cal trucar al 112. Per a informació general del sistema sanitari, truca al 012.


Estic convivint amb una persona que pot estar infectada pel coronavirus i he d'anar a treballar. M'he d'agafar la baixa i confinar-me a casa?

Si ets contacte estret d'una persona diagnosticada de coronavirus (per test positiu o criteris clínics) has de fer aïllament domiciliari durant 14 dies i controlar si apareix febre o simptomatologia respiratòria. Contacta a través de La Meva Salut telefònicament amb el teu centre, que t'ha de tramitar la baixa laboral de manera no presencial.


Treballo en un hospital i, a casa, tinc una filla petita i la meva dona està embarassada. Quines mesures he de prendre?

Renta't sovint les mans (fes-ho procurant netejar-te bé, sobretot després de tossir o d'esternudar); tapa't la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús o, si no en tens, fes-ho amb la cara interna del colze, i no comparteixis ni menjar ni estris sense netejar-los degudament. Si tens algun símptoma, com malestar general, febre, tos o dificultat per respirar, posa-ho de seguida en coneixement dels altres professionals de la salut i mantén les mesures d'autoaïllament a domicili, i disminueix el contacte amb la resta de la família.


Convisc amb una persona que podria estar afectada pel coronavirus i m'agradaria fer-me la prova per determinar si també tinc la malaltia. Estic preocupada perquè a casa també hi viu una persona gran i he sentit que aquest perfil és de risc.

La persona amb simptomatologia ha de fer aïllament domiciliari. Actualment, no es fa la prova ni a les persones amb simptomatologia lleu ni a la resta de convivents. Davant del dubte, pots aplicar el principi de prudència i seguir les recomanacions d'autoaïllament. Les persones grans són un grup molt vulnerable i s'aconsella no mantenir-hi contacte si hi ha situació de risc. En cas de convivència, extrema les mesures d'higiene. Si utilitzes l'app STOP COVID-19 CAT, el SEM pot fer la vigilància de la simptomatologia i pot indicar les actuacions a seguir segons l'estat de salut.


Temps enrere vaig tenir una malaltia pulmonar greu (pneumotòrax, tuberculosi). Tot i que ja no és una patologia activa i no prenc cap medicació, aquesta condició incrementa el risc de contagi o em comporta més vulnerabilitat davant l'exposició al virus?

En el dia d'avui no hi ha cap evidència científica que indiqui que aquesta circumstància augmenti el risc de contagi o ens faci més vulnerables.


He sentit que un CAP cobra per visites d'urgència. És certa aquesta informació?

No, cap centre de la xarxa pública cobra per cap tipus de visita inclosa a la cartera de serveis.


He sentit els últims dies informacions en relació amb el fosfat de cloroquina, que si te'l prens, segons sembla, és efectiu contra el coronavirus. És certa aquesta informació?

A hores d'ara no hi ha cap tractament que s'hagi demostrat efectiu per al tractament de la Covid-19. En tot cas, qualsevol medicament ha d'estar prescrit per personal facultatiu.


Els darrers dies han aparegut als mitjans de comunicació informacions en relació amb el medicament ibuprofèn que afirmen que pot empitjorar l'afectació del coronavirus. És certa aquesta informació?

No hi ha cap prova ni motiu per establir una contraindicació de l'ibuprofèn com a tractament de símptomes menors, sempre que es faci servir tal com s'especifica en les instruccions, amb les dosis recomanades. En tot cas, el paracetamol pot ser una alternativa terapèutica a l'ibuprofèn.


Soc estudiant d'Infermeria o de Medicina, a punt d'acabar els estudis, puc ajudar?

Sí, les universitats i els col·legis professionals han posat en marxa diferents iniciatives per vehicular els oferiments de col·laboracions.


Soc metge o un altre perfil sanitari i ja estic retirat. Com puc donar un cop de mà?
Contacta amb el teu col·legi professional o amb la direcció de recursos humans de l'empresa on vas treballar per fer el teu oferiment.


Vull ajudar amb material, el meu temps o recursos, com ho faig?

El Departament de Salut ha activat un web per canalitzar tots els suports.

Per a donacions de serveis i recursos per al sistema sanitari, el Servei Català de la Salut ha posat a disposició un formulari, a Canal Salut, per registrar els oferiments d'empreses i persones particulars i organitzar-ne la recollida.

ARXIVAT A:
Salut Coronavirus Preguntes i respostes coronavirus
Anar al contingut