Barcelona

S'aprova el nou Codi Civil català, que amplia el ventall de famílies

El ple del Parlament ha aprovat el projecte de llei del llibre segon del Codi Civil, relatiu a la persona i la família. El text modernitza la legislació en matèries com la custòdia compartida dels fills de pares separats o les adopcions. Un dels aspectes més nous és l'obligació dels pares de fills adoptats de fer-ho saber als menors tan aviat com tinguin maduresa o com a màxim quan compleixin 12 anys. El text també reconeix, per primera vegada, un ampli ventall de famílies que van des de les parelles homosexuals a les famílies reconstituïdes i, per això, canvia el concepte de "progenitors" en detriment del de "pares". La norma ha tirat endavant amb els vots del tripartit.

Actualitzat
El text estableix també que la custòdia compartida dels fills serà atorgada de forma preferent en cas de separació dels pares, tot i que no per defecte, perquè hi haurà alguns condicionants. D'altra banda, la llei trenca la tendència que automàticament atribuïa l'habitatge familiar al cònjuge que assumia la custòdia dels fills. S'admetran excepcions a aquesta dinàmica si el beneficiari té prou mitjans econòmics.

La nova llei obliga les parelles que se separin a presentar un "pla de parentalitat" en el qual figurin les propostes de cada progenitor sobre la custòdia dels fills i la seva participació en la criança i l'educació. La llei promou també els acords de divorci o de separació amistosa.

Una vegada ha quedat aprovada al Parlament amb els vots del tripartit, s'ha consensuat que la llei entri en vigor l'1 de gener del 2011.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut