Pla mitjà de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant el pregó de les festes de Sants. Imatge del 24 d'agost de 2021. (Horitzontal).
Pla mitjà de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant el pregó de les festes de Sants. Imatge del 24 d'agost de 2021. (Horitzontal).

Sants dona el tret de sortida de la festa major: "El seu retorn és una alegria enorme"

Actualitzat

ACN Barcelona.-Sants ha donat aquest dimarts el tret de sortida de la festa major amb el pregó de la directora del CAP Numància, Marta Sorribes, i el pastisser i propietari d'un dels establiments emblemàtics del barri, Joan Galimany. "La cancel·lació de les festes va ser una pena petita, però el seu retorn és una alegria enorme", ha dit el representant de la Federació de Carrers, Pol Bridgewater. Igual que va en el pregó de Gràcia, l'alcaldessa Ada Colau ha estat rebuda amb xiulets. Aquest cop, però, també Colau també ha aconseguit aixecar alguns aplaudiments. "És una festa de convivència, de tothom, on ningú sobra, només sobren els discursos d'odi. Benvinguts els xiulets i benvinguts els aplaudiments", ha defensat l'alcaldessa davant la protesta.

Les festes de Sants prenen el relleu de les de Gràcia, que van acabar diumenge. En aquest sentit, després de les aglomeracions que es van produir el cap de setmana passat, Colau ha aprofitat per demanar que es respectin les mesures sanitàries i els protocols anticovid, així com el descans dels veïns. Homenatge als sectors clau de la pandèmiaEl pregó ha volgut ser un homenatge als sectors claus durant la pandèmia. Així, la directora del CAP Numància, Marta Sorribes, ha explicat com va viure l'arribada de la covid-19. "La pandèmia ens va marcar un abans i un després, ens va obligar de fer canvis de manera molt ràpida i molt àgil en la nostra manera de treballar", ha assegurat. Després de tot, ha insistit que es continuen vivint "temps difícils" i, per aquest motiu, ha demanat complir per les mesures sanitàries. "Aquesta festa major s'ha de viure amb alegria, com una recompensa, hem de gaudir de retrobaments, però amb molt de respecte", ha subratllat. Per la seva banda, el pastisser Joan Galimany ha reivindicat el comerç de proximitat. "Un carrer amb moltes persianes abaixades és un carrer una mica trist, donem vida als carrers, donem vida als carrers, compreu a Sants!", ha dit. Galimany ha fet la lectura del pregó amb una samarreta on s'hi podia llegir 'Sants on fire'. Prèviament al pregó s'ha pogut veure l'espectacle de dansa contemporània 'Sal\/ino', de la companyia Tània\/Albert. Reivindicació de la cultura popularEn l'acte també hi ha intervingut la presidenta del districte de Sants-Montjuic, Neus Munté, qui ha celebrat poder recuperar "petits tastets de normalitat i llibertat" amb la festa major. En la mateixa línia, el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha reivindicat que la cultura popular és segura. "La cultura és segura, i no només la cultura de grans esdeveniments, sinó que també la cultura popular, la cultura autoorganitzada, la cultura de barri i autogestionada". Festes adaptadesEnguany la festa major s'ha reduït de vuit a cinc dies i només hi haurà vuit espais guarnits per nou comissions de festes (Alcolea de dalt, Alcolea de baix, plaça de la Farga, Guadiana, Finlàndia, Robrenyo, Valladolid i plaça de Bonet i Muixi). Les decoracions dels carrers es limiten als sostres i també són més senzilles i austeres, ja que no hi ha el tradicional concurs. A més, hi haurà controls d'aforament i alguns actes requereixen reservar entrada. Pel que fa a les activitats, es mantenen les tradicionals ofrenes a Sant Bartomeu, a l'església de Santa Maria de Sants i al Mercat de Sants. Tots els actes acaben, com a molt tard, a les 00.30 h.

Anar al contingut