Istanbul

Santa Sofia, reconvertida en mesquita, celebra la primera pregària musulmana

Després de 86 anys, Santa Sofia ha tornat a ser un lloc de culte i ha aplegat una multitud que no ha respectat les mesures anti-Covid

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

Desenes de milers de musulmans han acudit a la primera pregària que s'ha celebrat a l'exbasílica bizantina ortodoxa de Santa Sofia, a Istanbul, reconvertida en mesquita. El procés, un pas més en la islamització de  Turquia, va donar el pas definitiu a principi de juliol, quan el màxim tribunal administratiu turc va anul·lar el decret de 1934 que secularitzava l'edifici, considerat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

 

Primera pregària de divendres a la mesquita de Santa Sofia
Primera pregària de divendres a la mesquita de Santa Sofia (Reuters/ Umit Bektas)

 

Qüestió "sobirana"

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha estat l'impulsor de la reconversió i s'ha encarregat personalment d'iniciar la pregària llegint la primera sura de l'Alcorà. Per a ell, la reconversió de Santa Sofia és una qüestió de "sobirania turca". Fa un any ja va prometre que tornaria a convertir el recinte en mesquita. 

Una multitud s'ha congregat dins i fora del temple, on hi havia forces mesures de seguretat però on ha estat impossible mantenir la distància social exigida en la lluita contra la pandèmia.

 

El president turc Erdogan resa a la tomba del conqueridor de l'Imperi Otomà
El president turc Erdogan resa a la tomba del conqueridor de l'Imperi Otomà (Reuters)

La pregària s'ha seguit des de l'exterior per una gran pantalla per la multitud que no ha pogut accedir. Alguns, com Sait Colak, han esperat tota la nit per poder seguir la pregària:  

 

Vull s'acaben els nostres 86 anys d'anhel. Fa temps que esperàvem l'obertura de santa Sofia. Gràcies al nostre president i a la decisió del tribunal avui hi farem la nostra pregària de divendres

 

Milers de musulmans no han pogut accedir a Santa Sofia per saturació
Milers de musulmans no han pogut accedir a Santa Sofia per saturació (Reuters/ Umit Bektas)

 


Basílica, museu i mesquita en 1.500 anys

Santa Sofia va començar a ser construïda l'any 532 enlloc de l'antiga catedral de Constantinoble, destruïda per un incendi, i va arribar a ser la basílica insigne de l'Església d'Orient. Es considera el paradigma de l'arquitectura bizantina.

El 1453 Santa Sofia va ser transformada per l'Imperi Otomà i va ser utilitzada com a mesquita pràcticament mig mil·lenni.  El 1934, el president turc Mustafa Kemal Atatürk, fundador de l'Estat turc modern, va secularitzar l'edifici i el va convertir en museu. Des d'aleshores ha estat un símbol de la convivència de religions i una de les principals atraccions turístiques de Turquia.  

Fa dècades que grups islamistes turcs demanaven que Santa Sofia es reconvertís a l'Islam com un "dret de reconquesta". Per a ells, la pregària multitudinària d'aquest divendres ha estat un dia històric.

 

Una de les assistents a la primera pregària musulmana a Santa Sofia
Una de les assistents a la primera pregària musulmana a Santa Sofia (Reuters/ Umit Bektas)



Visites només entre les hores d'oració

A partir d'ara, Santa Sofia queda en mans de l'organisme públic gestor de les mesquites del país, però el Ministeri de Cultura manté la responsabilitat de conservar el monument. De fet, els fidels només podran pregar al temple en les hores d'oració, però entre mig seguirà sent un monument històric obert al públic general. Les autoritats asseguren que quan estigui oberta als visitants es retiraran les cortines que cobreixen els frescos i mosaics bizantins, prohibits per l'Islam en llocs de culte.

 

Un risc, segons la Unesco

La reconversió en mesquita de Santa Sofia ha provocat una campanya internacional de detractors, entre els quals el govern grec. La Unesco també ha alertat del risc que suposa l'ús religiós del monument per a la seva correcta conservació. Un comitè revisarà les mesures a prendre i estudiarà si l'edifici ha de quedar exclòs de la llista d'edificis Patrimoni de la Humanitat.

 

Durant la pregària ha estat impossible mantenir la distància social anti Covid
Durant la pregària ha estat impossible mantenir la distància social anti Covid (Reuters/ Umit Bektas)

 

"Un signe de debilitat"

A Grècia, on ja s'han produït manifestacions en contra de la reconversió de la basílica en mesquita, el primer ministre Kyriakos Mitsotakis ha estat contundent:
 

El que ha passat avui a Istanbul no és una mostra de força, sinó de debilitat. Especialment per a nosaltres, els cristians ortodoxos grecs. Santa Sofia és avui més que mai a les nostres ànimes

 

 

ARXIVAT A:
TurquiaIslamRecep Tayip Erdogan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut