Accés al poble de Sant Miquel de Balenyà
Accés al poble de Sant Miquel de Balenyà
Sant Miquel de Balenyà

Sant Miquel de Balenyà vota constituir-se en municipi independent de Seva

RedaccióActualitzat

Sant Miquel de Balenyà ha decidit independitzar-se de Seva, a Osona. En la consulta que s'ha fet aquesta setmana, els veïns han votat que l'Entitat Municipal Descentralizada esdevingui municipi independent.

El "sí" s'ha imposat amb un 82% dels vots, mentre que el "no" ha arribat només al 15%. Pel que fa a la participació, han anat a votar un 53% del cens de 1.058 persones majors de 16 anys.

 

Lluís Luengo, membre del Consell de Participació, ha assegurat que estan satisfets amb la participació del 53%:

"Ens hagués agradat arribar a més gent però creiem que haver superat el 50% està molt bé, sobretot tenint en compte que és un procés que és difícil, tenim les lleis una mica en contra, i la gent estava una mica decebuda perquè l'any 1993 es va intentar i no es va aconseguir degut a voluntats polítiques"

Des de l'organització de la consulta, recorden que els veïns de Sant Miquel de Balenyà ja van iniciar, sense èxit, els tràmits per independitzar-se de Seva fa uns anys.

No es compleixen les condicions

Ara l'equip de govern de Sant Miquel de Balenyà portarà aquesta petició al Parlament de Catalunya, que haurà de decidir si l'Entitat Municipal Descentralizada es converteix en municipi, com ja va fer la Canonja i Medinyà. 

No serà fàcil aconseguir que Sant Miquel de Balenyà sigui un municipi. El Parlament demana, entre altres condicions, que els municipis que es volen independitzar estiguin separats per una distància mínima de tres quilòmetres i que el poble tingui més de 2.000 habitants. Sant Miquel de Balenyà no les compleix.

De totes maneres, els organitzadors de la consulta saben que a Catalunya hi ha precedents de pobles que no complien els requisits i han aconseguit ser independents. Per exemple, la Canonja i Medinyà. Per tant, esperen que el Parlament tingui en compte la seva singularitat i adapti la llei.

Anar al contingut