El 23 d'abril, roses i llibres es van quedar tancats als aparadors. Ara es prepara un Sant Jordi diferent el 23 de juliol (ANC/Mar Vila)

Sant Jordi en una nit d'estiu: parades fins a mitjanit i cita prèvia per signar llibres

Els gremis de llibreters i de floristes plantegen un Sant Jordi el 23 de juliol amb un terç de parades, obertes fins a la mitjanit, i amb cita prèvia per a les firmes d'autors

Actualitzat

Del 23 d'abril, al 23 de juliol. Tres mesos d'ajornament obligat de la festivitat de Sant Jordi per la pandèmia del coronavirus.

La celebració del Sant Jordi el proper 23 de juliol no serà un dia del llibre i la rosa habitual. El sector editorial, llibreter i de la flor treballa perquè a Barcelona s'instal·lin al carrer entre 200 i 300 parades, lluny del miler habitual, i que estiguin obertes fins a les dotze de la nit per evitar la calor de les hores diürnes.

Les parades que hi hauria al carrer, si prospera aquesta proposta, serien només les d'editorials, llibreries i floristeries. Encara falta més d'un mes, però el sector ultima aquests dies les negociacions amb les administracions perquè, posteriorment, el Procicat les pugui validar.

Per evitar cues i aglomeracions i per mantenir una de les tradicions de la festa, la signatura dels llibres pels seus autors, els organitzadors proposen que es facin per un sistema de cita prèvia.

La idea és organitzar la festa en espais més amples dels habituals perquè la gent hi pugui circular sense cues ni aglomeracions. A Barcelona, les parades s'ubicaran des del passeig Sant Joan fins a Ciutat Vella i l'Eixample, i en les localitzacions més emblemàtiques de la ciutat, com la Rambla i el passeig de Gràcia. El 23 d'abril d'aquest 2020 aquests carrers eren pràcticament buits per l'estat d'alarma:

S'estudia establir circuits per a la circulació de les persones i que hi hagi més separació entre parades.

La idea és que el model que s'acabi aprovant a Barcelona serveixi de base per a les altres capitals catalanes i que sigui cada municipi qui prengui les mesures sanitàries i de seguretat oportunes per evitar les aglomeracions, també amb controls d'aforament.

Caldrà veure si finalment la gent surt al carrer aquest 23 de juliol amb el mateix ànim que cada 23 d'abril, una de les diades més valorades pels catalans per la tradició de participar de la festa del llibre i la rosa.
 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaSant Jordi
Anar al contingut