Sant Jordi 2019: recomanacions de literatura infantil i juvenil

Sant Jordi 2019: recomanacions de literatura infantil i juvenil

Diversos editors comparteixen amb nosaltres la seva tria

Actualitzat

 

Llibres recomanats de literatura infantil i àlbum il·lustrat


Les recomanacions de Mar González, editora de Babulinka

"Benvinguda Lupe", Eva Palomar (Babulinka)

 

La família de la Lupe és nova al bosc. Totes les llebres estan molt contentes, totes... menys la Lupe. A ella li fa vergonya donar-se a conèixer... I si no cau bé? I si no agrada? Treballarà de valent teixint-se disfresses, provarà de fer-se passar per altres animals sense èxit. I si al final la solució fos ser un mateix? "Benvinguda, Lupe" és una obra il·lustrada que parla sobre la importància de mostrar-nos al món tal com som. Va guanyar el Premi Lazarillo 2017 en la categoria de millor àlbum il·lustrat.

Edat recomanada: a partir de 4 anys

 

"El llop, l'ànec i el ratolí", Mac Barnett/Jon Klassen (Joventut)

 

Un matí ben d'hora, un ratolí es va topar amb un llop i va ser ràpidament engolit. El pobre ratolí pensava que allò era la fi, però aviat va descobrir que allà dins no estava sol! Un ànec estava vivint allà dins, i òndia, què bé s'ho havia muntat! Realment no s'estava gens malament allà dins, amb menjar deliciós i elegants jocs de taula, cortesia de la goluderia desenfrenada del llop. I encara hi havia una cosa millor: no tenir por de ser menjat pel llop! De fet, la vida dins la panxa del llop era molt plaent i tranquil·la, fins que va arribar un caçador?

Edat recomanada: a partir de 5 anys

 

Les recomanacions de Patrícia Martín, editora de Flamboyant

"Sota les onades", Meritxell Martí/Xavier Salomó (Flamboyant)

 

En l'aparent senzillesa d'una trobada al mar sorgeix el conflicte interior en cada un dels personatges. La vergonya, la por, el rebuig... Per resoldre-ho només es pot fer una cosa: anar a les profunditats, buscar els tresors amagats, obrir bé els ulls i mirar atentament. Potser així descobrirem de què som realment capaços, com de meravellosa és la vida i què és realment important. "Sota les onades" és una història íntima i emotiva que amaga moltes lectures i transporta nens i adults a afrontar els conflictes interiors amb amor i confiança.

 

"Sedafí, història d'un cuc de seda" Christian Inaraja/Pep Molist (El Cep i la Nansa)

 

Aquesta és la història d'en Sedafí, un cuc de seda molt especial. Ell és l'únic que no llueix la pell blanca o grisa, sinó de mil i un colors vius i diferents. Serà la sensació dels cucs de la caixa!
 

Les recomanacions de Noemí Mercadé, editora de Combel

"Tot el que sé de la por", Jaume Copons/Pep Montserrat (Combel)

 

El protagonista d'aquesta historia té por de perdre's, d'estar sol al bosc, de les criatures fantàstiques... però hi ha una cosa que troba terrorífica: la foscor! I tenir por fa molta por, però aquest àlbum il·lustrat no fa por, sinó que ens ajuda a vèncer-la!

Edat recomanada: a partir de 4 anys

 

"Cinc minuts més", Marta Altés (Blackie Books)

 

Els nens tenen un concepte del temps molt diferent del dels grans. Per a ells el temps no existeix. Només existeix gaudir. Però els adults, sempre amb mil coses a fer, amb pressa per tot, mai no s'ocupen de gaudir el temps com ho fan els menuts. Mai no tenim temps per res: jugar, divertir-nos, compartir… viure!
 

Les recomanacions d'Arianna Squilloni, editora d'A buen paso

"I a tu, què et sembla?" Marta Comín (A Buen Paso)

 

En aquesta família, la mare, el pare, en Guillem, la Vera, la Lua -la gossa- i en Mixo veuen cadascú les coses a la seva manera. I és que no sempre existeix allò que és bo, dolent, útil o inútil d'una forma absoluta, sinó que molt depèn del punt de vista, de les circumstàncies i del context. Gràcies a un forat present a cada pàgina, aquest llibre ens proposa un joc de perspectiva i ens convida a posar-nos en el lloc dels altres. Acompanyarem aquesta família al voltant del dia fins arribar a l'última pàgina, on podrem resoldre un petit misteri narratiu.

 

"El meu museu", Joanne Liu (Cocobooks)

 

En Max va al museu i es passeja entre obres de Monet, Miró, Matisse, Calder, Vermeer, Rothko... Cada artista l'inspira i li aporta una nova idea. Tot depèn de com es mira: unes ombres a terra, els diferents colors del dia, un quadre a l'inrevés... Descobrir l'art per un mateix és la millor manera d'interpretar i crear. "El meu museu" va guanyar el Premi BRAW de la Fira del Llibre Infantil de Bolonya i va rebre una menció especial a la categoria Art, arquitectura i disseny.

 

Llibres recomanats de literatura juvenil

 

Les recomanacions de Reina Duarte, editora d'Edebé

"L'efecte Frankenstein", Elia Barceló (Edebé)

 

Com si es tractés d'Alícia caient pel cau, Nora viatja a la fi del segle XVIII. Allà haurà de disfressar-se d'home i també de senyoreta; adaptar-se a les vestimentes i els costums de l'època per ajudar el seu amic Max a solucionar el problema amb la criatura que el seu irresponsable amic Víctor ha creat i abandonat al seu laboratori.

"L'efecte Frankenstein" obre un eix de diàleg entre dues èpoques i ens fa reflexionar sobre la desigualtat de gènere tant a nivell professional com social. Així mateix, com en l'obra de Shelley, també reitera l'obligació moral de complir amb les responsabilitats i conseqüències de les nostres accions. Ha guanyat el premi Edebé de literatura juvenil 2019.

 

"Una bala per al record", Maite Carranza (Jollibre)

 

1938. Barruelo (Palència). El Miquel, de 13 anys, creu que el seu pare, un miner republicà, ha mort al front. Inesperadament, arriba la notícia que és viu, en un camp de presoners a prop d'Oviedo. La seva mare li prega que el porti a casa, i el noi, acompanyat per la seva gosseta Greta, marxa cap a una aventura incerta. El Miquel caminarà centenars de quilòmetres, travessarà muntanyes amb llops i desertors, pisparà menjar, fugirà de la Guàrdia Civil, s'enamorarà, coneixerà persones que ho van perdre tot, es farà un home i descobrirà amb els seus propis ulls el que és una guerra.
 

Les recomanaciona de Sara Moyano, editora de Barcanova

"Com un miratge", Maria Mercè Roca (Barcanova)

 

Amb l'estiu, com cada any, van arribar els estiuejants a Queralbs. Però aquelles vacances van ser diferents per a un jove del poble, que s'enamora per primera vegada d'una noia de ciutat, la Salut. És l'estiu, doncs, del descobriment del joc de l'amor, que embolcalla els dos joves amb el vel de la sensualitat. Però és, també, l'estiu del primer desengany. Quan els dies es comencen a escurçar, la relació acaba bruscament, perquè el noi descobreix que la Salut l'ha traït, en explicar a la resta de la colla on és la seva cabanya secreta. A partir d'aquell moment, ja no la vol veure més.

Edat recomanada: a partir de 14 anys

 

"Quimera", Margarida Aritzeta (Onada Edicions)

 

S'acabava d'enamorar. Amb la força dels huracans i la fatalitat dels terratrèmols. Però també li han robat la bossa i ha perdut els amics al metro. Algú crida: "És ell, el lladre!" I en Yubley, atabalat, corre cap al túnel, on l'espera la Miruna, la noia dels cabells de foc. Aviat s'adona que ha anat a parar en una ciutat estranya. No sap com hi ha entrat ni com podrà sortir-ne. Les tribus urbanes es disputen els carrers i ell ha de superar un seguit de proves si vol sobreviure. Ha perdut la Miruna.

Potser si tornés amb ella a l'inici de tot… Mentre la busca, troba personatges tan inquietants com els nois que fan mètring, en Jo-Sol i la Menuda, el Ciclop, l'endevina Cassandra, Pegàs o la mateixa Quimera. Res no és fàcil en aquesta ciutat de malson: ni estimar, ni jugar, ni viure, ni morir. O potser sí que n'és, de fàcil? Només caldria que en Yubley fes un gest. Però ell no ho sap…
 

Les recomanacions d'Anna Pauner, editora de Cruïlla

"Societat Kyoto", Flavia Company (Cruïlla)

 

Ara fa un temps es va instal·lar a Barcelona el gran mestre oriental Li Po. Ningú coneix exactament el lloc d'on prové, i tampoc quan va néixer: sembla que té més de mil anys. Al voltant de la seva persona circulen un munt de llegendes, i ningú no sap amb certesa quin aspecte té: hi ha qui diu que és un home, hi ha qui diu que és una dona. Hi ha gent que assegura que no es desplaça per terra, sinó pels sostres.

I últimament corre el rumor que el Li Po ha decidit ampliar la Societat Kyoto, i que busca joves capaços de gestionar grans poders. Poders que no poden caure en mans de qualsevol. Pertànyer a la Societat Kyoto no és fàcil: si el Li Po detecta en tu alguna conducta o habilitat especial, t'enviarà al mòbil una app que et conduirà a casa seva, que sempre és al Barri Gòtic, però mai al mateix lloc. Un cop allà, et diran si pots fer les proves d'accés. I, si les superes, entraràs en un món extraordinari. I si tu fossis un dels escollits?

Edat recomanada: a partir de 13 anys

 

"La brúixola daurada", Philip Pullman (Estrella Polar)

 

La Lyra, una nena òrfena d'11 anys que viu reclosa al Jordan College d'Oxford, rep com a do l'aletiòmetre, un estrany objecte semblant a una brúixola. Així comença una màgica aventura que la portarà, juntament amb el seu daimoni, un esperit amb forma d'animal, a les terres gèlides de l'Àrtic, on regnen les bruixes i lluiten els ossos cuirassats, per salvar el seu pare i rescatar el seu amic Roger.

Edat recomanada: a partir de 12 anys

 

Les recomanacions de Núria Albesa, editora de La Galera

"Hotel Winterhouse", Ben Guterson (La Galera)

 

L'Elizabeth Sommers no té ni idea de per què els seus tiets l'han enviada a passar el Nadal al sinistre Hotel Winterhouse, propietat de l'estrambòtic Norbridge Falls. Quan hi arriba, s'adona que l'hotel no és tan horrible com se l'imaginava, sinó que guarda un encant especial, especialment la seva meravellosa biblioteca. L'Elizabeth no triga a trobar un llibre màgic que podria revelar els secrets de l'hotel i que involucren en Norbridge i la seva família. D'alguna manera, ella també se sent connectada a Winterhouse i intueix que és l'única persona que pot trencar el malefici.

Edat recomanada: a partir de 12 anys

 

"Una cançó de molt lluny", A.F. Harrold (Blackie Books)

 

En Nick té un secret. Al soterrani de casa seva sona una cançó misteriosa. I val més que no ho sàpiga ningú, d'on surt aquesta música. Cada dia a classe veu la Frank, una nena que també té un secret. Se sent sola, però no ho vol dir a ningú.

Una tarda, en Nick descobrirà el secret de la Frank. I ella, el d'en Nick. Però tots els secrets contenen perills: en aquest soterrani hi ha finestres que donen a altres mons i éssers que les volen travessar. I només en Nick i la Frank els poden aturar.

 

Clica aquí per veure recomanacions de narrativa en català, en castellà, estrangera i no ficció

ARXIVAT A:
Sant Jordi
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut