Conxa Vilallonga Mercadal, 105 anys 105 Sant Joans
Ciutadella

Sant Joan vist per una ciutadellenca de 105 anys: "Fa por la gent, no els cavalls"

Conxa Vilallonga, com molts menorquins, critiquen la massificació de la festa de Sant Joan, que enguany ha aplegat prop de 23.000 persones

RedaccióActualitzat


Conxa Villalonga Mercadal és una ciutadellenca de 105 anys. No s'ha perdut mai un Sant Joan, però ja fa anys que la gentada l'espanta i es queda al seu barri, el de Santa Clara, per on passa tota la família i els veïns a saludar. Obrir la casa per les festes comporta complir amb molts costums, com deixar entrar els cavalls i tenir preparats els pastissets.

L'edat no és excusa per gaudir, en petites dosis i ben fred, del ginet, més conegut com la famosa pomada, feta de Gin Xoriger amb llimonada.

 

Na Conxa celebra el Sant Joan més tranquil·lament

 

Amb els anys, na Conxa, com molts altres menorquins, creu que la massificació durant Sant Joan ha fet canviar massa l'esperit de la festa popular. Enguany, en el moment àlgid de la festa s'han comptabilitzat gairebé 23.000 persones.

 

"A jo m'agrada s'ambient. Passa molta gent per aquí per Sant Joan. Ara, en s'hivern és la mort perquè les portes estan totes tancades. Els catalans venen en s'estiu i en s'hivern se'n van i no tornen. No fan por els cavalls, fa por sa gent perquè els forasters no coneixen per on han d'agafar els cavalls, per on els han de tocar".

 

Als Jocs del Born han aplegat prop de 23.000 persones al Pla de Ciutadella

 

 

 

Enguany, el caixer, el genet vestit de gal·la, de més edat tenia 83 anys, lluny encara dels 105 anys de na Conxa. Ella, però, viu les festes en família i torna especialment per les festes a Ciutadella, perquè durant l'any viu amb una filla en un altre indret de Menorca.

Encara que només està a dos carrers de la festa, fa temps que no s'apropa als Jocs del Born al Pla de Ciutadella. És on es viu un dels moments àlgids de les festes:

 

"No m'ha agradat mai. A un altre lloc que poguéssim anar a fer una volta hi anàvem, però el que fan aquesta gent i el que es veu a la tele... per res de la vida"

 

Set ensortilles "endevinades" aquest Sant Joan als Jocs del Pla

 

Després del "dissabte de Sant Joan", la vigília es diu així independentment del dia de la setmana que sigui, la festa més esperada a Menorca comença de bon matí amb el flabioler donant el tret de sortida. Al matí de Sant Joan s'ha fet la colcada a les Voltes i al migdia la missa dels caixers a la catedral.

 

 

Al capvespre, com cada any però amb força retard i ferits, ha arribat el plat fort, els Jocs del Born al Pla de Ciutadella, on es demostra l'habilitat dels genets. El de l'ensortilla consisteix en encertar l'anella a molta velocitat, el joc de les carotes i la prova en parelles de dos genets cavalcant abraçats a gran velocitat.

 

"Quan jo era jove hi havia molt pocs cavalls i poca gent. Hi havia molts pocs doblers i no venia aquesta gentada que ara ve. Llavors Sant Joan era per Ciutadella i jo dic: si no me fan passar Menorca per ull no sé què serà"

 

Sant Joan s'acomiada fins l'any que ve


Després dels jocs i els caragols del Pla, les tres voltes a cavall, Sant Joan a Ciutadella s'ha acabat amb la beguda al palau del caixer senyor, que presideix la festa. A les sis de la matinada d'aquest dimarts s'ha sentit el darrer toc del tambor i del flabiol. Ha estat el comiat de Sant Joan ... i fins l'any que ve.
 

 

 

ARXIVAT A:
Illes BalearsSant Joan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut