L'única oficina bancària del poble va tancar fa dos anys, sense previ avís, de la nit al dia (CCMA)

Sant Jaume de Llierca seguirà sense caixer: ni pagant n'hi posen un

L'Ajuntament va convocar un concurs públic perquè se n'instal·lés un i es va oferir a pagar-ne el manteniment, però cap entitat bancària ha volgut donar aquest servei

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Els veïns de Sant Jaume de Llierca, a la Garrotxa, seguiran sense tenir cap caixer automàtic al poble. Ni pagant, han aconseguit que cap entitat bancària es comprometi a posar-ne un.

L'Ajuntament va convocar un concurs públic fa uns mesos perquè se n'instal·lés un al municipi, que ha quedat desert. Cap banc o caixa s'ha presentat a la licitació, malgrat que el consistori i la Diputació de Girona s'havien ofert a pagar les despeses totals de manteniment del caixer amb una aportació de 1.300 euros mensuals durant 10 anys.

A principis d'aquest mes, la patronal bancària es va comprometre amb el govern espanyol a oferir aquest servei a totes les poblacions de més de 500 habitants, però es van donar mig any de termini, prorrogable mig any més, per posar en pràctica aquesta mesura.

Els veïns, indignats un altre cop

A Sant Jaume de Llierca hi viuen 800 veïns que es van trobar sense cap caixer al poble, fa poc més de 2 anys, de la nit al dia. L'única entitat bancària que hi havia, el Banc Santander, va tancar la sucursal que hi tenia i va precintar les instal·lacions d'un dia per l'altre, sense avís previ. El mateix va passar a Tortellà.

Llavors ja van mostrar la seva indignació: "Això és una punyetera vergonya", deien; "Cornuts i pagar el beure"; "I ara què hem de fer, anar a Olot a cobrar cada mes? "Encara se'ls ha de donar més calers dels que tenen?, es preguntaven fa dos anys, com es pot veure en aquest vídeo:


Els alcaldes de la Vall de Llierca es van unir llavors per mostrar la seva indignació davant la retirada de les instal·lacions bancàries i dels caixers automàtics dels pobles petits, una mesura que van considerar "un menyspreu" a la ciutadania i un risc de "pèrdues importants en els negocis dels municipis".

"Tothom, pobles petits i grans, es mereixen poder fer gestions bancàries sense desplaçaments. A la Vall del Llierca tenim moltes indústries i petits comerços que depenen d'aquestes instal·lacions pel seu dia a dia i evitar desplaçaments innecessaris", van manifestar els alcaldes.

L'alcalde de Sant Jaume de Llierca ja va anunciar llavors que mirarien de llogar-ne un perquè el poble recuperés aquest servei, però no se n'han sortit.

El caixer més proper el tenen des de llavors a un mínim de 10 quilòmetres, a Sant Joan les Fonts o a Besalú. El veïnat assegura que els principals damnificats són la gent gran, que no tenen facilitats per desplaçar-se.

Però també el comerç del poble, que hi veu un èxode de clients que aprofiten el viatge per comprar en altres municipis, com expliquen en aquest vídeo:


La meitat dels pobles de Catalunya, sense caixers

Pràcticament la meitat dels municipis de Catalunya (el 46%, uns 450) no tenen cap caixer ni sucursal bancària. Des de l'any 2008 se n'han tancat més de 5.000, i en queden poc més de 3.000 repartits entre tot el territori.

Al febrer, el govern de la Generalitat, davant la falta de competències per obligar a instal·lar caixers, va promoure una proposició de llei d'àmbit estatal per garantir aquest servei en els municipis en risc d'exclusió financera, una proposta que encara s'ha de debatre al Congrés dels Diputats.

En aquest espai s'havia d'instal·lar el nou caixer, però el concurs ha quedat desert (CCMA)

Mentrestant, les entitats al·leguen els elevats costos de manteniment per negar-se a donar aquest servei en els municipis petits. Una justificació que l'alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol, troba "estranya":

"Ens diuen que el manteniment dels caixers ha pujat, però si fa 3 o 4 anys ens donaven aquest servei, trobem estrany que no hagin volgut participar en aquest concurs."

L'alcalde reconeix que l'ha sorprès que el concurs hagi quedat desert, perquè havia tingut converses prèvies amb algunes entitats i pensava que se'n presentaria alguna.

També els veïns, que ja es veien amb el nou caixer, han quedat decebuts: "convé molt", reconeix la Pilar Subirós Badies, "no pots anar mai al caixer a buscar el que vulguis, sempre has d'esperar que te'ls portin".

"És un trasbals", reconeix una altra veïna, "estem una mica enfadats".

 

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut