Imatge del port de Sant Carles de la Ràpita
Imatge del port de Sant Carles de la Ràpita
Sant Carles de la Ràpita

Sant Carles de la Ràpita decidirà amb una consulta si passa a dir-se la Ràpita

Els veïns i veïnes majors de setze anys podran participar en la votació, prevista per al 12 d'octubre, i l'Institut d'Estudis Catalans n'avala la denominació

Actualitzat

"No és Sant Carles, és la Ràpita", una frase que molts rapitencs i rapitenques han hagut de repetir al llarg dels anys. A Sant Carles de la Ràpita, al Montsià, el nom sempre l'han abreujat així i, ara, l'Ajuntament ha explicat que farà una consulta popular per preguntar a la ciutadania si volen que el municipi passi a ser oficialment "La Ràpita".

L'Ajuntament ha explicat en un comunicat que inicia els tràmits per promoure una consulta popular que sotmetrà a la consideració de la ciutadania el nom oficial del municipi. Convocaran -diuen- els majors de 16 anys el 12 d'octubre per preguntar-los si la denominació del municipi s'ha de mantenir com a 'Sant Carles de la Ràpita' o substituir-la per 'La Ràpita'.
 


L'origen

Durant la invasió musulmana es va construir al terme una ràpita, és a dir, una torre defensiva. D'aquí en sorgeix el nom. A la segona meitat del segle XVIII, el rei Carles III va projectar la construcció d'un gran port al delta de l'Ebre i va ordenar que, a la Ràpita, s'hi construís una gran ciutat, que es va anomenar Sant Carles de la Ràpita en honor seu.

Es van començar a construir edificis com una duana, casernes i una esglèsia, però, quan el rei va morir, la gran ciutat va quedar a mig edificar. El 1937, en plena Guerra Civil, van canviar-li el nom per la Ràpita dels Alfacs. El port continua sent un dels més importants del país.

 

Un nom adient

L'Ajuntament va consultar a l'Institut d'Estudis Catalans si la nova denominació proposada, "la Ràpita", s'adiu a la toponímia catalana, si és correcta lingüísticament i si hi podia haver alguna confusió amb la denominació d'algun altre municipi. La Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans va emetre un informe favorable al canvi de nom proposat.

L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha explicat que "els rapitencs i rapitenques, en un exercici de democràcia 2.0 i un procés que reafirmarà el debat identitari del nostre municipi, podrem decidir quin és el nom oficial que volem al nostre poble".

Tot i que les consultes no poden ser vinculants, Caparrós ha explicat que que "agafem el compromís de transformar el resultat en vinculant, el nom oficial del poble serà el que obtingui un resultat de més del 20% del cens global".

ARXIVAT A:
Cultura popular
Anar al contingut