Advertiment del govern espanyol a Catalunya i a les altres comunitats autònomes que superen el límit de la despesa farmacèutica
Advertiment del govern espanyol a Catalunya i a les altres comunitats autònomes que superen el límit de la despesa farmacèutica
Madrid

Sanitat vol frenar l'encariment "desproporcionat" de medicaments com el Fortasec

El Ministeri de Sanitat també abordarà el problema del desproveïment de medicaments fins i tot amb sancions

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat ha decidit abordar el problema del desproveïment de medicaments. Entre altres coses, es planteja revisar la política sancionadora en funció de l'impacte clínic i de la gravetat del problema de subministrament originat.

Són propostes que formen part de l'esborrany del Pla de garanties de proveïment de medicaments, que aquest divendres el ministeri ha debatut amb els representats de les comunitats autònomes, professionals, pacients i indústria farmacèutica.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra, María Luisa Carcedo, ha explicat que es plantegen millorar la prevenció, la gestió i la informació dels problemes de subministrament.

"Posarem tots els recursos disponibles, fins i tot sancionadors. Explorarem totes les possibilitats d'actuació de l'administració i de les administracions de les comunitats autònomes per evitar que això passi. La meitat dels desproveïments són deguts a problemes de producció del medicament."

Actualment, de les 31.495 presentacions de medicaments autoritzades a Espanya, 488 registren problemes de subministrament. Això representa un 1,5 de les presentacions, els diferents formats d'envasos amb el mateix principi actiu. Si parlem estrictament de medicaments afectats, la xifra es redueix a 274.

Carcedo ha assegurat que, malgrat la falta d'aquests medicaments, totes les malalties poden ser tractades:

"No hi ha cap malaltia que no pugui ser tractada, per a la qual no tinguem un recurs terapèutic."

Per això ha aconsellat als pacients que no trobin el seu medicament que vagin al metge perquè els busqui una solució terapèutica alternativa.

Veto a l'augment excessiu de Fortasec

La ministra de Sanitat també ha assegurat que no autoritzarà augments "desproporcionats i injustificats" dels preus dels medicaments.

"Els medicaments que es treuen del finançament públic, en alguns casos se'ls incrementa el preu injustificadament. Estem parlant de multiplicar per bastantes vegades el preu del medicament que té acordat el Ministeri de Sanitat respecte del preu que es paga per aquest medicament quan es treu d'aquest finançament públic. Evidentment, no s'autoritzarà perquè ens sembla desproporcionat al que costa el producte."

El Ministeri s'ha oposat, per primera vegada, a l'increment de preu d'un fàrmac: es tracta de Fortasec, un medicament antidiarreic que el 2012 valia 2,81 euros i que ara en val 8,95. La companyia farmacèutica que el produeix, Johnson&Johson, pretenia tornar a augmentar-ne el preu. Cada any, a Espanya se'n venen 2,2 milions d'unitats.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut