Sanitat resta prop de 2.000 morts al total de víctimes de Covid-19 a Espanya
Rehabilitació muscular d'un pacient recuperat de Covid-19 al Pavelló Salut Vall d'Hebron, el 21 de maig (EFE/Quique García)

Sanitat resta prop de 2.000 morts al total de víctimes de Covid-19 a Espanya

El Ministeri informa de 50 noves morts, 3 a Catalunya, i deixa el total de víctimes mortals en 26.834

Irene Vaqué ReigActualitzat

El nombre total de morts amb Covid-19 a Espanya és de 26.834, segons la xifra que ha donat aquest dilluns el Ministeri de Sanitat. Són gairebé 2.000 menys que aquest diumenge. 

La rectificació a la baixa que s'explica perquè han deixat d'aparèixer a la llista 1.126 morts a Catalunya, 291 a Madrid, 152 a Castella-la Manxa, 62 al País Valencià i 48 a Castella i Lleó. En total, 1.918 víctimes desaparegudes de la llista.

Sanitat ha sumat al recompte 50 víctimes "amb data de defunció en els últims set dies". D'aquestes, tres han estat a Catalunya, sis al País Valencià i set a les Balears.

El Ministeri de Sanitat al·lega, en el comunicat de les dades, que s'està fent una "validació individualitzada dels casos" i això pot causar "discrepàncies" en el recompte.

Fernando Simón ha deixat clar que revisaran totes les dades (EFE/Moncloa)

 

En la compareixença informativa diària, el doctor Fernando Simón ha admès que les dades han variat "perquè hem estat validant les sèries, eliminant duplicats i casos sospitosos no confirmats". Per exemple, dades automatitzades que eren errònies o casos en què s'havien fet PCR i, tot i no tenir-ne el resultat, s'havien computat com a positius.

 

"Passa en totes les epidèmies. Quan es té més temps, s'ha de verificar la informació que s'ha anat introduint en les bases de dades. En alguns casos, s'incrementa; en d'altres, disminueix. En aquest cas, sembla que s'han reduït."


El coordinador del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries ha reconegut que una variació de 1.900 morts menys "són molts" i estan verificant "que sigui així", tot i que considera que les dades recollides amb el nou sistema donen una foto "més precisa" de l'evolució de la pandèmia perquè les dades són "individualitzades".

Simón ha destacat que una cosa són els casos notificats, i l'altra, la data real de les defuncions. D'aquesta manera, ha argumentat, és possible que avui es parli de 50 defuncions l'última setmana quan se'n van notificar 70 només aquest diumenge:

"Ahir es van notificar 70 casos per data de notificació, no per data de defunció. La de defunció ens indica avui que tenim 50 casos els últims 7 dies. La data da notificació i la de defunció no són el mateix. La variabilitat dels 70 d'ahir als 50 és coherent amb el que hem els últims dies, la setmana passada."

 

Dades que no coincideixen

De fet, la Generalitat ha explicat que ha facilitat al govern espanyol les dades que li demana -totes les víctimes mortals amb Covid-19, i no només les defuncions als hospitals-.

També han comentat que s'ha estrenat un sistema nou on, per alguna incidència, no s'han carregat totes les dades. Salut afegeix que s'ha avisat el govern espanyol del problema i que, tot i que els han enviat les dades correctes també per la via habitual, no s'han tingut en compte.

Les dades de la Generalitat indiquen que, a Catalunya, el total de morts fins ara amb Covid-19 és de 6.748, en comptes dels 5.575 que consten al comunicat del Ministeri. També situen en 11 les víctimes mortals de les últimes hores.

En la roda de premsa, Simón ha comentat que Catalunya ha estat l'última comunitat a fer servir el nou sistema d'introducció de dades de víctimes de Covid-19 i, per tant, cal anar verificant les dades:

"No és una cosa específica per a Catalunya, però Catalunya és l'última que ha començat a introduir la informació. Durant uns dies anirem verificant que les notificacions tinguin la qualitat adequada, com hem fet amb altres comunitats autònomes."       

 

La xifra més baixa de casos nous des del 5 de març

El balanç del Ministeri ha incorporat també 132 nous positius confirmats, de manera que el total és de 235.400. És la xifra de contagis nous més baixa des del 5 de març, quan n'hi va haver 78.

El total de positius també s'ha modificat a la baixa, perquè les dades de diumenge eren de 235.772.

D'aquests 132 casos nous, 89 són a Catalunya, mentre que el segon lloc on se n'han confirmat més és Madrid, amb 18. Dos positius nous corresponen al País Valencià.

El nou còmput de Sanitat inclou els diagnòstics dels últims set dies, que són 3.121, i els dels últims 14 dies, que són 6.846.

També s'hi reflecteixen els casos confirmats amb inici de símptomes en els últims 14 dies, que són 1.026, i ens els últims set dies, que són 243.

Segons Simón, actualment, entre que comença a notar-se la infecció i es confirma el diagnòstic passen, de mitjana, tres dies, mentre que fins fa poc eren 10 i havien arribat en alguns casos a un període superior al mes.
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut