Un sanitari prepara la vacuna, amb una dona gran al fons
El paracetamol permet prevenir efectes adversos de la vacuna (Reuters)

Sanitat recomana paracetamol abans de la vacuna d'AstraZeneca per evitar-ne els efectes

La guia tècnica que ha redactat afirma que les reaccions solen ser moderades o lleus i es resolen en pocs dies

Xavier DuranActualitzat

El Ministeri de Sanitat recomana prendre analgèsics o antipirètics com paracetamol abans de rebre la vacuna d'Oxford/AstraZeneca o en les 24 hores posteriors.

La guia tècnica elaborada pel Ministeri assenyala que d'aquesta manera es tracta la possible reacció adversa "sense influir en la resposta immune".

Segons informa la mateixa guia, les reaccions adverses més freqüents en els assaigs clínics de la vacuna van ser inflamació en el lloc de la punxada (>60%), dolor en el lloc de la punxada, cefalea i cansament (>50%) i miàlgies i malestar (>40%).

Altres efectes que es van observar en menor percentatge van ser sensació febril i calfred (>30%); dolors a les articulacions i nàusees (>20%) i febre de 38 graus o més (>7%).

En la seva major part, les reaccions van ser d'intensitat lleu o moderada i es van resoldre en pocs dies.

Tot i això, la guia apunta que, tractant-se d'un medicament nou, és important que la persona que rebi la vacuna notifiqui qualsevol efecte advers a la web del Centre Autonòmic de Farmacovigilància.

Estudis que en confirmen l'eficàcia

La vacuna d'Oxford/AstraZeneca ha generat recels a països com Alemanya, perquè té una eficàcia inferior a les altres que s'han aprovat a la UE i perquè, segons alguns estudis, presenta més efectes adversos.

Tot i així, en el primer estudi fet en condicions reals a Escòcia, tant d'aquesta vacuna com la de Pfizer/BioNTech, han mostrat una elevada eficàcia, fins i tot en gent de 80 anys o més.

Això ha portat diversos metges i investigadors a demanar que el Ministeri elimini la limitació actual de no donar aquesta vacuna a gent de 56 anys o més. Concretament, la guia tècnica afirma que "no es disposa actualment de dades sòlides d'immunogenicitat i eficàcia en persones de 56 anys o més".

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut