Sanitat proposa quatre nivells de risc per unificar restriccions a les comunitats

Entre les mesures en funció del risc epidemiològic de la Covid hi ha el tancament de l'interior dels bars i restaurants a les zones més afectades

RedaccióActualitzat

A Catalunya s'adopten mesures cada vegada més estrictes, però els criteris no són els mateixos en altres comunitats autònomes. Per això el Ministeri de Sanitat ha proposat un nou esquema d'indicadors per classificar les comunitats en funció del seu nivell de risc epidemiològic.

L'objectiu és tenir una guia que permeti aplicar determinades restriccions amb un criteri més homogeni. I en l'esborrany que proposa el govern espanyol, i que encara s'ha de consensuar amb les autonomies, contempla el tancament de l'interior dels bars i restaurants de les zones més afectades.

La de la restauració és només una de les mesures que proposa Sanitat, una restricció que no afectaria Catalunya, on aquesta mitjanit ha entrat en vigor el tancament dels bars i restaurants.

Segons la classificació, Catalunya estaria en el nivell 3, de risc alt, juntament amb Castella-la Manxa, el País Basc i Múrcia.

Al nivell 4, de risc extrem, hi ha les comunitats de Navarra, Madrid, Aragó, La Rioja i Castella i Lleó. Totes superen els 250 casos positius per cada 100.000 habitants registrats els últims 14 dies. A Navarra és on estan pitjor, amb 811.

 

El Ministeri vol que el nivell màxim de gravetat es marqui quan es compleixen tres condicions: quan se superin els 250 positius per cada 100.000 habitants; el percentatge de PCR positius ha de superar el 15%; i les UCI han de tenir una ocupació per sobre del 25%.

Tot i que Catalunya supera els 250 casos per 100.000 habitants, té un 9% de PCR positius i una ocupació de les UCI del 21%; per això es mantindria al nivell 3.

El nou protocol evitaria que a territoris amb dades semblants o més elevades, com ara Madrid, amb estat d'alarma i tancament perimetral, els bars estiguin completament oberts, i a d'altres indrets, amb dades menys elevades, la restauració estigui tancada.

Mesures al nivell 3 i 4

En el nivell 3 d'alerta, on està Catalunya, i per tant també afectarien al nivell 4, on està Madrid, s'inclouen restriccions com el tancament dels locals d'apostes, l'interior dels bars i restaurants, la reducció de l'aforament dels comerços al 25% o la prohibició de la sortida de la gent gran de les residències.

El document l'haurà d'aprovar el Consell Interterritorial el dimecres que ve i pot tenir modificacions per part de les comunitats.

S'estableix un horari preferent per a les persones de més de 70 anys; un màxim de 10 persones als enterraments en llocs interiors i 15 en espais oberts; prohibició dels banquets dels casaments; 30% d'aforament dels centres de culte i la prohibició de cantar; suspensió dels centres de dia; aforament del 30% als transports col·lectius; 25% d'aforament a biblioteques, museus i instal·lacions esportives; i estacions d'esquí tancades.

Les discoteques i bars a Madrid ara poden obrir fins a les onze de la nit (Francisco Guerra / Europa Press)

Aquestes són algunes de les mesures que proposa Sanitat, sumades a la "valoració de la limitació d'entrades i sortides de l'àrea territorial exceptuant causes justificades". I a tots els nivells, les discoteques i els locals d'oci nocturn tancats.

Amb aquest esquema, que els científics reclamaven des del final de l'estat d'alarma, l'executiu espanyol vol impedir la gran diversitat de mesures que s'adopten als diferents territoris i també aclarir què cal fer quan es donin uns indicadors semblants.

Es tracta d'evitar una batalla com la de Madrid que, a més d'enfrontaments polítics, creen desconcert i indignació entre la població. Segons l'opinió dels experts, es tracta de posar punt final a la discrecionalitat en funció d'una decisió política.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut