La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, a l'ermita de Sant Isidre, …
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, a l'ermita de Sant Isidre, patró de la ciutat (EFE / Rafa Albarrán)

Sanitat planteja a Madrid una fase 0,5, com a Barcelona i l'àrea metropolitana

Madrid no passaria a fase 1 i es mantindria a la 0 amb mesures d'alleujament

Actualitzat

El Ministeri de Sanitat s'inclina per atorgar a Madrid una fase 0 avançada, en línia amb la que la Generalitat ha demanat per a Barcelona i les àrees Metropolitanes Nord i Sud.

Es tractaria d'una fase 0 amb algunes mesures d'alleujament del confinament, com permetre l'activitat comercial sense cita prèvia, però no obriran les terrasses de bars i restaurants ni es permetran les reunions de fins a 10 persones. Tampoc estaria permesa la visita a familiars a altres domicilis.

El govern de la Comunitat de Madrid rebutja l'opció de passar per una fase intermèdia que "en cap cas ha demanat" i insisteix que compleix "tots els requisits" per passar a la fase 1 aquest dilluns 18 de maig. Diuen que, si es confirma que la negativa del Ministeri de Sanitat que Madrid avanci una fase, serà una decisió "discrecional i sense raons tècniques".

A primera hora de la tarda hi haurà una nova reunió entre representants del govern madrileny i el ministeri per exposar els seus arguments per passar a la fase 1, però hi ha poques esperances que puguin convèncer el ministre Salvador Illa.

Madrid consideraria un greuge comparatiu amb altres comunitats si no avança a fase 1 perquè asseguren que "hi ha comunitats i províncies que han passat de fase amb pitjors dades". Diuen que són una de les tres comunitats autònomes amb més pacients curats per cada 100.000 habitants, amb una ràtio de 603,28. Per sobre de comunitats com Balears, Extremadura o Astúries, totes ja a la fase 1.

Aquest divendres, festivitat de Sant Isidre, el patró de Madrid, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha entregat de forma simbòlica una medalla d'or a "tots els madrilenys" en reconeixement al seu comportament "exemplar" durant la crisi del coronavirus.

Medalla d'or a tots els madrilenys pel
Medalla d'or a tots els madrilenys pel "comportament exemplar" en la pandèmia del coronavirus (EFE/Emilio Naranjo) (EFE/Emilio Naranjo)

Torra no acceptarà un no a la proposta de la Generalitat

La Generalitat ha demanat al ministeri de Sanitat que autoritzi el passi a fase 1 de les regions sanitàries de Lleida, Catalunya Central, Girona i les comarques del Garraf i l'Alt Penedès, més la subcomarca del Baix Montseny.

També ha demanat que es permeti que Barcelona i l'Àrea Metropolitana Nord i Sud relaxin les mesures de desconfinament tot i mantenir-se a la fase 0 una setmana més. Així podrien obrir comerços sense cita prèvia, biblioteques i museus amb aforament reduït i ampliar els assistents a les vetlles.

El president de la Generalitat ha dit que no acceptarà una negativa del govern espanyol en les peticions sobre el canvi de fase dels territoris. Segons ha pogut saber TV3, per Torra, aquesta serà una prova més de la confiança en el govern de Pedro Sánchez. El canal de comunicació entre els dos presidents està obert, però poc actiu, segons fonts de govern català.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de MadridEstat d'alarmaQuim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut