Sanitat permetrà vacunar amb AstraZeneca el personal essencial de més de 65 anys
Imatge de la vacunació amb AstraZeneca a majors de 60 anys ACN / Laura Fíguls

Sanitat permetrà vacunar amb AstraZeneca el personal essencial de més de 65 anys

La vacuna de Janssen, la propera d'arribar, es posarà a partir dels 66, com Pfizer i Moderna

RedaccióActualitzat

La Comissió de Salut Pública ha suprimit el límit d'edat per a la vacuna d'AstraZeneca, però només per al personal essencial. Després de permetre que es vacunés fins als 65 anys, ara elimina el topall, segons ha avançat la Cadena Ser, però només parcialment. Aquesta ampliació d'edat parcial d'AstraZeneca ja s'inclou en el document de l'Estratègia de Vacunació.

La proposta es portarà al Consell Interterritorial d'aquest dimecres perquè s'aprovi. La Comissió de Salut també fa una proposta sobre la vacuna de Janssen, la pròxima que arribarà. Es posarà a partir dels 66 anys, com ja es fa amb les vacunes de Pfizer i Moderna. Això permetrà incrementar el ritme de vacunació als grups de més edat.

Amb aquesta decisió, s'aclareix la situació de la població general d'entre 66 i 79 anys, que no pot rebre el fàrmac d'AstraZeneca per una qüestió d'edat i depenia de les dosis que arribessin de les vacunes de Pfizer i Moderna.

 

Vials de la vacuna de Janssen
Vials de la vacuna de Janssen (Johnson&Johnson via Reuters)

 

Els col·lectius que es vacunaran

La Comissió de Salut Pública ha detallat els grups de persones de risc molt alt, que es vacunaran de manera simultània a les persones amb edats compreses entre els 70 i 79 anys i amb vacunes del tipus ARNm, és a dir, com les Pfizer-BioNTech, Moderna o Janssen. D'aquesta manera, es vol aconseguir més protecció en menys temps.

Entre aquests col·lectius hi ha les persones amb VIH, trasplantats de progenitors hematopoètics, les que estiguin en hemodiàlisi i diàlisi peritoneal, les que pateixen malalties oncohematològiques, els que tenen càncer en un òrgan sòlid i fan tractament amb quimioteràpia citotòxica, els malalts de càncer de pulmó que s'estiguin tractant amb quimioteràpia o immunoteràpia, persones amb immunodeficiència primària i persones amb síndrome de Down de més de 40 anys.

 

Una única dosi per als contagiats de fins a 65 anys

A més, l'actualització de l'estratègia de vacunació també estableix que a les persones de fins a 65 anys que ja hagin passat la Covid se'ls administrarà una única dosi. Per a les persones de més de 65 anys es mantindran les dues dosis.

El ministeri assenyala que l'evidència científica mostra que les persones prioritzades per a la vacunació amb antecedents de contagi, tant simptomàtic com asimptomàtic, obtenen una resposta immune molt satisfactòria amb una sola dosi.

 

Vacunació d'un home en una masia aïllada del Bages
Vacunació d'un home en una masia aïllada del Bages (ACN / Estefania Escolà)

 

Berlín i Munic deixen de vacunar menors de 60 anys amb AstraZeneca

Aquest mateix dimarts, el land de Berlín i la ciutat de Munic han aturat la vacunació amb AstraZeneca de persones de menys de 60 anys. En els últims dies, l'Institut Paul Ehrlich ha confirmat 31 casos de trombosi cerebral entre pacients que havien rebut el fàrmac.

Després de suspendre-la arran dels casos de trombosi, la majoria de països de la Unió Europea van reprendre fa dues setmanes la vacunació amb AstraZeneca, arran de l'aval de l'Agència Europea del Medicament. Simultàniament amb aquesta represa, també es va apujar el topall d'edat, fins als 65 anys.

 

Un vial del fàrmac d'AstraZeneca
Un vial del fàrmac d'AstraZeneca (ACN / Roger Segura)

 

No hi haurà vacuna "a la carta"

La comissió de Salut Pública, un òrgan en què hi ha representades totes les comunitats i ciutats autònomes, també estableix que no es podrà demanar ser immunitzat amb un fàrmac concret. A cada persona se li administrarà la vacuna que es decideixi, segons l'eficàcia o la indicació de cada vacuna per grups de població.

En el cas de residents i grans dependents en què hi ha diversos tutors legals que no estan d'acord sobre la vacunació, prevaldrà la decisió que la ciència considera la millor opció per a aquestes persones, que és la vacunació, excepte si hi ha algun motiu clínic que justifiqui no fer-ho.

 

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut