Una persona rep la vacuna contra la Covid (EFE / JuanJo Martín)
Una persona rep la vacuna contra la Covid (EFE / JuanJo Martín)

Sanitat no amplia per ara l'edat de vacunació amb AstraZeneca malgrat l'opinió de l'OMS

Carolina Darias supedita canviar la franja d'edat en què s'administrarà el fàrmac als assajos clínics que s'estan fent als Estats Units a majors de 65 anys

RedaccióActualitzat

Espanya continuarà sense posar la vacuna contra el coronavirus d'Oxford-AstraZeneca als majors de 55 anys, malgrat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) l'ha recomanat per a majors de 18 anys, incloent-hi les persones de més de 65 anys.

En la compareixença posterior al Consell Interterritorial de Sanitat d'aquest dimecres a la tarda, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que la decisió d'administrar la vacuna d'AstraZeneca a la franja d'edat entre els 18 i els 55 anys s'ha pres per "prudència" perquè "és on s'ha demostrat eficàcia en els assajos clínics".

Darias ha obert la porta a incloure els més grans de 55 anys en el procés de vacunació amb aquest fàrmac si els assajos clínics demostren l'eficàcia del fàrmac en aquest tram d'edat. La ministra ha citat un assaig clínic que s'està fent actualment als Estats Units amb majors de 65 anys, els resultats del qual podrien saber-se a finals del mes de març.

Preguntada sobre els motius que han portat a fixar l'edat màxima als 55 anys i no als 65, com s'ha fet a Alemanya, Darias ha insistit en el "principi de prudència" i ha recordat que és el mateix límit d'edat que s'ha fixat a Itàlia i Bèlgica.

Alguns governs autonòmics, com els de Catalunya i Madrid, han demanat que s'elimini el límit d'edat per a aquesta vacuna.

 

Un vial amb la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19
Un vial amb la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19 (EFE / Luca Zennaro)

 

L'OMS la recomana per a la gent gran

El Grup d'Experts per a l'Assessorament Estratègic que fa recomanacions sobre l'ús de vacunes a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aconsellat aquest dimecres que el fàrmac produït per AstraZeneca s'administri a totes les edats a partir dels 18 anys, també a les persones majors de 65 anys.

Malgrat els dubtes sobre la seva eficàcia, asseguren que persones de totes les edats la poden rebre, segons ha assenyalat el president del grup d'experts, el mexicà Alejandro Cravioto:

"La vacuna pot ser administrada a partir dels 18 anys, sense límit d'edat màxima, de manera que també pot inocular-se a més grans de 65 anys. Els resultats en aquestes persones no són diferents que en grups més joves."

En els assajos clínics de la vacuna desenvolupada per la farmacèutica sueco-britànica conjuntament amb la Universitat d'Oxford hi va haver una participació limitada de persones de més de 65 anys, la qual cosa ha pogut contribuir als dubtes sobre la seva eficàcia, però les anàlisis dels grups d'experts conclouen que "els resultats en aquestes persones no són diferents que en grups més joves".

 

El fàrmac d'AstraZeneca també ha plantejat dubtes sobre l'eficàcia davant les noves variants del coronavirus, com les que s'han detectat al Regne Unit i a Sud-àfrica, fins al punt que aquest darrer país va aturar la vacunació perquè un estudi encara no revisat apuntava que tindria una eficàcia baixa contra la variant sud-africana.

Sobre aquesta qüestió, Cravioto ha assenyalat que s'ha notat especialment en casos lleus i moderats, però que hi ha "evidències indirectes" que encara protegeixen contra casos greus. "Considerant aquests factors, no hi ha raons per desaconsellar-la", conclouen els experts.

 

Una xeringa per administrar la vacuna d'AstraZeneca, en un centre de vacunació de Berlín
Una xeringa per administrar la vacuna d'AstraZeneca, en un centre de vacunació de Berlín (Reuters / Kay Nietfeld)

 

Una vacuna de gran importància per l'OMS

En la mateixa línia, la directora d'immunització de l'OMS, Kate O'Brian, ha dit que "la vacuna d'AstraZeneca ha mostrat eficàcia i seguretat" i la limitada disponibilitat de dosis que hi ha per ara fa que sigui "important per al món".

Per l'OMS, la vacuna d'AstraZeneca té una especial importància perquè segurament serà la primera que es distribueixi, a finals d'aquest febrer, a països de renda baixa que no són capaços de fer grans comandes de fàrmacs. A més, és una de les més assequibles de preu i pot conservar-se en una nevera normal, sense necessitat de congeladors com els que necessiten els fàrmacs de Pfizer o Moderna, de manera que en facilitaria el transport a països en vies de desenvolupament.

L'OMS ha donat el vistiplau que tant embarassades com dones en període de lactància rebin la vacuna, sempre que els beneficis superin els riscos i estiguin entre els grups de risc. "Davant la falta d'assajos clínics, no s'emet una recomanació general de la vacuna per a dones embarassades i lactants, però sí que es recomana si aquestes dones estan entre els grups de risc.

Igual que ha fet el govern espanyol, l'OMS insta que es pugui endarrerir mig any la vacunació de les persones que s'hagin infectat de coronavirus en els darrers sis mesos.

 

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus OMSSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut