Sanitat i Madrid pacten unificar criteris anti-Covid a totes les ciutats espanyoles grans
Posada en escena, la setmana passada, de l'acord entre Sánchez i Ayuso per la lluita contra la Covid (EFE/Emilio Naranjo)

Sanitat i Madrid pacten unificar criteris anti-Covid a totes les ciutats espanyoles grans

Segons el principi d'acord, els barems seran els mateixos per a totes les ciutats de més de 100.000 habitants

Irene Vaqué ReigActualitzat

Totes les ciutats de més de 100.000 habitants compartiran estratègia per combatre la propagació de la Covid-19. La idea no és que tothom apliqui les mateixes mesures, sinó que es tingui el mateix criteri a l'hora de decidir les restriccions. És el canvi que han pactat el govern espanyol i la Comunitat de Madrid i que s'abordarà en el Consell Interterritorial de Salut previst per a aquest dimecres.

El principi d'acord s'ha sabut aquest vespre, després d'uns quants dies d'estira-i-arronsa per la situació complicada de Madrid.

A Catalunya, els municipis de més de 100.000 habitants són Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Lleida, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Reus i Girona.

El Ministeri de Sanitat farà públic aquest dimecres el llistat de ciutats espanyoles que es podrien veure afectades per la mesura si tenen una situació epidemiològica complicada.  

 

Els criteris per actuar

En una compareixença aquest dimarts al vespre, Illa ha anunciat els criteris que plantejarà que comparteixin les autonomies en la lluita contra la pandèmia, com són l'ocupació de les UCI o la incidència dels contagis:

"Proposaré al Consell Interterritorial de Salut una acció coordinada en Salut Pública, mitjançant la qual tots els municipis amb més de 100.000 habitants, amb una incidència acumulada de 500 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, una positivitat en PCR superior al 10% i un índex d'ocupació d'UCIs a la comunitat autònoma superior al 35%."


Sense concretar gaire les mesures, Illa ha avançat que passaran per restriccions de mobilitat, dels contactes socials, d'aforaments i horaris, així com un reforç de la "capacitat assistencial".

Sanitat i Madrid pacten unificar criteris anti-Covid a totes les ciutats espanyoles grans
Els ministres Salvador Illa i Carolina Darias i el responsable d'Alertes Sanitàries Fernando Simón, a la reunió del Grup Covid (EFE/Rodrigo Jiménez)

 

El ministre ha afirmat que, si s'aprova la proposta, les mesures seran efectives a la comunitat de Madrid "i això és una bona notícia per a tots, primer pels madrilenys i després pel conjunt d'espanyols". Ara bé, ha deixat clar que el cal fer és "actuar abans" d'arribar a la situació epidemiològica que defineixen els criteris anunciats.

Illa ha comentat que ha parlat amb tots els consellers autonòmics i que ha vist un "ambient propici" per aprovar la proposta.

Sobre quan entrarà en vigor la norma en cas que prosperi, ha dit que serà de forma "immediata, de dies", el temps que es trigui a publicar-ho als respectius butlletins oficials.  

L'acord passarà aquest dimecres el matí per la ponència tècnica abans d'arribar a la Comissió de Salut Pública. Ja la tarda, es debatrà en el marc del Consell Interterritorial, és a dir, amb tots els consellers del ram.

 

 

Madrid exigia un "cafè per a tothom"

Madrid compleix sobradament els criteris que ha assenyalat Illa. Per exemple, té una ocupació de les UCI del 40%, una taxa de positius en PCR de més del 20% i una incidència acumulada de 780, segons les dades que ha donat el mateix ministre.

Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso se saluden després de reunir-se per la situació de Madrid (EFE/Emilio Naranjo)

 

La capital espanyola havia exigit que les mateixes restriccions de mobilitat i activitat que es demanava aplicar a Madrid es traslladessin a municipis amb la mateixa situació epidemiològica, un aspecte que experts han criticat perquè remarquen que cal tenir en compte diferents criteris i adoptar mesures adients a cada situació particular.

La primera reacció del govern de la Comunitat de Madrid ha estat del vicepresident, Ignacio Aguado, de Cs, que s'ha declarat "satisfet" i ha afirmat que "el diàleg dona resultat" i "la unitat salva vides i llocs de treball".

El principi d'acord s'ha anunciat després de la reunió del Grup Covid-19 entre representants del govern madrileny i l'espanyol. La trobada ha durat dues hores i les dues parts s'han instat a continuar negociant els criteris tècnics per adoptar les restriccions.

Altres peticions de la Comunitat de Madrid són fer PCR d'origen a l'aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas i un reforç a Renfe i l'AVE.
 

Vergés: "Madrid necessita mesures no pactes polítics"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha carregat contra l'anunci de principi d'acord, que ha qualificat d'"invent pensat a 600 quilòmetres per baralles entre el PP i el PSOE":

 

Aquest mateix dimarts, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha reclamat que es prenguin decisions per la situació de Madrid. Argimon ha defensat la limitació de la mobilitat entre territoris i, sobretot, "que no es maregi més la perdiu".

Fonts de Salut han afirmat que no s'arribarà a donar el cas que Catalunya arribi a aquesta situació d'aplicar els criteris comuns perquè s'actuarà molt abans de complir els indicadors. També consideren un parany que s'obligui tothom a aplicar mesures uniformes només per obligar que Madrid es mogui.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut