Madrid

Preocupació per l'esclat de covid: Espanya exigirà als viatgers de la Xina un test o vacunació

El ministeri de Sanitat anuncia que es faran test d'antígens als aeroports i que augmenta la vigilància per detectar noves variants

RedaccióActualitzat

Tornen els controls per la covid als aeroports, però només per a persones que vinguin de la Xina. El Ministeri de Sanitat s'ha vist obligat a moure peça abans no s'acabi l'any davant de l'esclat de contagis de covid al país i les mesures preses per Itàlia o els Estats Units.

El govern espanyol ha anunciat que imposarà controls als aeroports per detectar casos de covid entre viatgers de la Xina. A més, els demanarà una prova negativa o bé la pauta de vacunació completa per poder entrar al país.

La ministra, Carolina Darias, ha comparegut aquest divendres al matí per explicar les noves mesures. Darias ha explicat que es faran test d'antígens als aeroports als viatgers que arribin de la Xina.

Les mesures es començaran a posar en pràctica aquest dissabte, segons ha anunciat el Ministeri de Sanitat aquest divendres a la nit. El primer vol afectat es preveu que arribi a l'aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas a les sis de la tarda.

Pel que fa a les vacunes, Darias ha aclarit que cal la pauta completa de qualsevol vacuna aprovada per l'OMS. Això inclou les vacunes xineses, l'eficàcia de les quals s'ha posat en dubte per a noves variants com l'òmicron.


La importància de la dosi de record

Sanitat argumenta que el principal risc de l'expansió de casos a la Xina és l'aparició de noves variants. Carolina Darias ha explicat que estan augmentant la vigilància i que, conjuntament amb els països de la Unió Europea, han demanat "informació exhaustiva" a les autoritats xineses.

"Incrementarem la vigilància i la seqüenciació perquè cal tenir més informació sobre possibles noves variants, tot i tenir una elevada immunitat de la població"

Sanitat destaca la importància de continuar vacunant-se contra la covid, i aconsella a qui no hagi completat la pauta vacunal que ho faci.

Darias insisteix, especialment entre les persones més vulnerables, a protegir-se amb la segona dosi de record i amb vacunes adaptades de variants que abastin tota la variabilitat fins ara reconeguda del virus causant de la pandèmia.


Coordinació europea contra la covid

Aquest dijous, hi va haver una reunió d'urgència a Brussel·les que ha aplegat els 27 ministres de Sanitat dels països membres de la Unió Europea de cara a engegar mesures consensuades de control pandèmic.

En el conclave dels responsables de Salut dels països membres, Espanya ha remarcat la importància de continuar treballant coordinadament en l'àmbit de polítiques sanitàries dins del marc de la Unió Europea.

Davant de l'alarma per l'onada de casos de covid a la Xina i la possibilitat de noves variants i onades infectives, els països membres han insistit en la importància de continuar amb una vigilància activa i continuar seqüenciant el virus a escala continental.

Personal sanitari fa tests PCR a l'aeroport de Milà a tots aquells passatgers de vols provinents de la Xina
Personal sanitari fa tests PCR a l'aeroport de Milà a tots aquells passatgers de vols provinents de la Xina (Reuters)

Pendents de mesures més dures

Espanya se suma així als Estats Units, Itàlia, el Japó, Corea del Sud i l'Índia, països que també exigeixen tests negatius als viatgers que vinguin de la Xina.

La preocupació és lògica si es tenen en compte les conseqüències de l'arribada d'una variant nova de la covid covada en un país amb un milió i mig d'habitants, gairebé la cinquena part de la població mundial.  

De fet, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), a través del director general Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha comparegut en roda de premsa a Ginebra, s'ha mostrat comprensiva amb la prevenció que han iniciat diversos països veient les notícies i les imatges que arriben de la situació a la Xina.   

 

"Davant l'absència d'informació exhaustiva de la Xina, és comprensible que països de tot el món actuïn, de la manera que creguin convenient, per protegir la població".

Adhanom ha afegit que, des de l'organisme, continuen "preocupats per l'evolució de la situació" a la Xina, a la qual animen a fer "un seguiment del virus de la covid i a vacunar les persones de més risc".

No obstant això, l'OMS ha reiterat el suport a l'atenció de la població i a la protecció del sistema sanitari xinès. I és que, tot i que el govern de Xi Jinping va anunciar la fi de les quarantenes obligatòries a partir del 8 de gener, no aconsegueix controlar l'expansió incontrolada de la pandèmia.

ARXIVAT A:
SalutXinaCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut