Sanitat garanteix la segona dosi de la vacuna de Pfizer tot i el retard en l'entrega

Catalunya comença a administrar la vacuna de Moderna a 250 professionals de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona

RedaccióActualitzat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que el ritme de vacunació és "òptim" i que la setmana que ve, tot i la reducció d'estoc per part de Pfizer, es podrà vacunar les persones que els correspongui la segona dosi.

La farmacèutica Pfizer va informar aquest divendres que reduirà temporalment l'enviament de vacunes contra la Covid-19 a Europa a partir de la setmana vinent per augmentar la seva capacitat de producció de 1.300 a 2.000 milions de dosis l'any.

"Naturalment el ritme d'aquesta setmana serà inferior, rebrem menys dosis de les previstes, en concret 205.725, que s'han repartit equitativament a les comunitats", ha dit Illa en roda de premsa aquest dissabte, tot i que ha assegurat que les persones que van rebre fa dues setmanes la primera dosi "tenen garantit" el subministrament de la segona.

Com tots els països europeus, Espanya rebrà el 56 % de les dosis de la vacuna de Pfizer previstes per a la setmana que ve: "205.725 dosis en comptes de les 360.000 compromeses".

A partir del 25 de gener, es restablirà la cadena de subministrament al ritme compromès i el que s'ha deixat de rebre "es recuperarà les setmanes següents."

A Catalunya ja s'han vacunat 137.780 persones en total. L'objectiu del govern espanyol és que a l'estiu un 70% de la població estigui vacunada. "Amb aquesta estratègia, que funciona, ho aconseguirem", ha dit Illa.

En el marc de "l'exercici de la solidaritat" en la vacuna, el govern espanyol està ultimant els documents jurídics per poder subministrar vacunes a Andorra.

Mentre el calendari d'administració de la vacuna de Pfizer s'ha hagut de reajustar per aquests endarreriments, el calendari de Moderna no té alteracions.

Vacuna de Moderna (ACN/Gemma Aleman)


La vacuna de Moderna arriba a Catalunya

Aquest dissabte s'han començat a posar a Catalunya les primeres dosis de la vacuna de Moderna, la segona autoritzada per l'agència del medicament europea. S'ha fet a 250 professionals de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona.

També està previst que s'administri, durant aquest dissabte, als hospitals d'Amposta i Mataró. Salut preveu rebre 8.000 dosis més de Moderna en les dues pròximes setmanes, fins a arribar a les 98.000 al llarg del mes de febrer.

Com la de Pfizer, la vacuna de Moderna necessita dues dosis, i la segona s'administra al cap de 21 dies. Catalunya ha rebut aquesta setmana les 5.800 primeres dosis de Moderna.

Aquesta nova vacuna arriba 20 dies després que es posessin les primeres dosis a Catalunya dels laboratoris de Pfizer BioNTech, el 27 de desembre. A les residències es continuarà administrant la vacuna de Pfizer perquè la de Moderna és més adequada per vacunar en centres hospitalaris.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut