Les terrasses, un dels espais on estarà prohibit fumar
Les terrasses, un dels espais on estarà prohibit fumar

Sanitat estudia prohibir fumar a les terrasses encara que hi hagi distància

Espanya implantarà a finals de juny el certificat digital Covid que facilitarà la mobilitat durant la campanya d'estiu

Actualitzat

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes estudien prohibir fumar a les terrasses a l'aire lliure dels establiments d'hostaleria i restauració, independentment de si es manté una distància interpersonal de dos metres.

La secretària d'estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha anunciat aquest dijous que la Comissió de Salut Pública estudiarà aviat aquesta mesura, pendent d'informes jurídics, amb l'objectiu d'augmentar la protecció davant la transmissió de la Covid-19.

Segons l'esborrany amb què s'està treballant, encara pendent de consideracions tècniques, la mesura té "el doble objectiu d'actuar sobre el tabaquisme com a factor de risc d'infecció i de contagi de la Covid-19, juntament amb la necessitat de contribuir al control de l'evolució de la malaltia". Aquest esborrany no s'ha comentat en la reunió de la Comissió de Salut Pública d'aquest dijous.

 

Una dona fumant en una terrassa, l'estiu passat a Galícia
Una dona fumant en una terrassa l'estiu passat a Galícia (Europa Press / Carlos Castro)

"Hi ha comunitats que ja ho han regulat", ha dit Calzón, en referència a Astúries, Aragó, Illes Balears, Canàries, Cantàbria i el País Valencià. A Catalunya, des de l'agost, no es pot fumar a la via pública o en altres espais a l'aire lliure, excepte si es pot "respectar una distància mínima interpersonal d'almenys dos metres", segons especifica el text aprovat.

Calzón també ha apuntat que, en una propera reunió de la Comissió de Salut Pública, es prendrà una decisió sobre la limitació d'aforament en grans esdeveniments. La secretària d'estat ha avançat que el ministeri i les autonomies busquen "una harmonització amb el document de semàfors" perquè les restriccions d'aforament i les limitacions en determinats escenaris es puguin "compassar" a la majoria de territoris.

 

Certificat Covid, gratuït i no discriminatori

D'altra banda, Espanya implantarà a finals de juny el certificat digital Covid per facilitar la mobilitat durant la campanya d'estiu. El certificat serà un codi QR on es podrà comprovar si la persona està vacunada, si ha superat la Covid-19 o si té una prova diagnòstica negativa.

Aquest certificat vol ser un "facilitador", però no substitueix la competència dels estats en matèria de salut pública. Els viatgers que arribin a Espanya, per exemple, hauran de sotmetre's a les restriccions que hi hagi en vigor, decidides pel govern espanyol. Les persones que no tinguin el certificat hauran de seguir els protocols sanitaris establerts per cada país, com, per exemple, fer quarantenes.

"No és un passaport, no és un document de viatge, no és un requisit per viatjar, és un mecanisme que facilita la mobilitat a l'àmbit de la UE", ha explicat el secretari general de Salut Digital, Alfredo González.

 

Mostradors de facturació buits a l'aeroport de Brussel·les (EFE / Stephanie Lecocq)

 

L'avantatge d'aquest codi QR, que és gratuït i no discriminatori, és que facilitarà les comprovacions a la frontera, de manera que "el trànsit serà molt més segur i més àgil per al viatger", segons González. Com que cada estat podrà consultar el codi, s'elimina "qualsevol risc de falsificació".

També es contempla la possibilitat que el certificat d'haver rebut una primera dosi en un estat serveixi per a l'administració de la segona en un altre país de la UE. La intenció és, amb el temps, estendre-ho a tercers països de fora la UE.

Les autonomies seran les encarregades d'emetre els certificats, amb l'ajuda tècnica del ministeri, que es coordinarà amb la Unió Europea, que encara ha d'aprovar el reglament.

 

 

 

ARXIVAT A:
SalutCovid-19Coronavirus
Anar al contingut