Madrid

Sanitat difondrà el nom de les 200 marques d'oli segures

El port de Barcelona va ser el principal punt d'entrada de l'oli de gira-sol adulterat amb restes d'hidrocarburs que va fer que el Ministeri de Sanitat en desaconsellés el consum. Els responsables del Ministeri han comparegut aquest dilluns per donar explicacions dels fets, i han revelat que a tot l'Estat han retirat 3.500 tones del producte contaminat, que va viatjar en vaixell d'Ucraïna cap a Rotterdam, d'aquí a França i, finalment, cap a Barcelona i altres ports de l'Estat. Sanitat ha insistit que l'oli que ara hi ha als establiments ofereix "totes les condicions de qualitat i seguretat" i ha decidit fer pública una llista amb 200 marques segures per al consumidor. De moment, se'n saben 63.

Actualitzat

El ministre de Sanitat, Bernat Sòria, ha justificat que "en un temps rècord s'han retirat totes les ampolles, garrafes o recipients que contenen oli de gira-sol" i s'han substituït per envasos "que tenim la garantia que no tenen cap relació amb les partides contaminades".

Sanitat ha confirmat que 200 de les 800 marques d'oli que es venen a tot l'Estat no presenten cap risc per als consumidors. Entre aquestes marques "netes" hi ha les que tenen més quota de mercat, com ara les dels grups Acesur, Borges, Grupo SOS, Coreysa –les que es venen amb la marca El Corte Inglés-, Sovena –que fabrica per a Hacendado, la marca blanca de Mercadona-, La Masía, que també produeix per a la marca blanca d'Auchan- i el grup Olemartos. De moment, s'ha publicat una llista provisional amb 63 marques, menys d'una quarta part del total que hi ha a les botigues.

Sòria ha remarcat que el criteri que han seguit des del govern espanyol "ha estat protegir la salut dels ciutadans, per això hem estat el país d'Europa que s'ha avançat en les mesures de protecció". El ministre ha afegit que la Comissió Europea "ha donat la raó" a l'executiu i ha subratllat que "és fàcil jutjar" quan ja han passat les coses, però que Sanitat "va pensar en la pitjor hipòtesi" i finalment "ha estat la més raonable". D'aquesta manera el ministre ha sortit al pas de les crítiques per la incomprensió que ha provocat que es recomanés no consumir oli de gira-sol i, alhora, es digués que no suposava cap perill.

D'altra banda, el president de l'Agència de Seguretat Alimentària, Félix Lobo, ha explicat que la major part de l'oli contaminat va entrar a l'Estat a través del port de Barcelona, on va arribar procedent d'Ucraïna i després de passar per Rotterdam i França. Lobo també ha explicat que la meitat de l'oli de gira-sol que arriba a l'estat espanyol prové d'Ucraïna i que, en total, se n'han retirat 3.500 tones.

Confisquen 125 tones d'oli a Sils

El Departament de Salut ha informat, també aquest dilluns a la tarda, que inspectors de l'Agència de Protecció de la Salut van anar el 24 d'abril a l'empresa T-500 Puratos, de Sils, on van comprovar que hi havia 125 tones d'oli cru de gira-sol que podia estar contaminat. L'oli l'havien comprat a una empresa francesa. La companyia catalana, que produeix ingredients per a diversos productes de fleca i pastisseria, va demanar als seus clients la immobilització i el retorn de les partides adulterades.

NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut