Vinuesa, Mato i Alemany, durant la roda de premsa sobre el cas d'Ebola d'una infermera de l'hospital Carlos III.
Vinuesa, Mato i Alemany, durant la roda de premsa sobre el cas d'Ebola d'una infermera de l'hospital Carlos III.
Madrid

Sanitat desconeix com es va contagiar d'Ebola la infermera del Carlos III

Ana Mato ha explicat que, a partir d'ara, s'intentarà esbrinar quina ha estat la "font de contacte" del contagi i si s'han seguit correctament els protocols. La infermera, que es troba "estable" però amb febre, va accedir en dues ocasions a l'habitació de García Viejo, una per atendre'l i l'altra quan ja era mort, però sempre ho va fer amb l'equip de protecció habitual.

RedaccióActualitzat

La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha confirmat en roda de premsa el contagi del virus d'Ebola en una auxiliar d'infermeria de l'hospital La Paz-Carlos III de Madrid. Mato ha explicat que, a partir d'ara, s'intentarà esbrinar quina ha estat la "font de contacte" del contagi i si s'han seguit correctament els protocols.

Mato ha remarcat que el ministeri està treballant per a proporcional "la millor atenció" a l'auxiliar d'infermeria contagiada i "garantir la seguretat ciutadana".

El marit i tres professionals del Summa segueixen el protocol

Una de les prioritats a partir d'ara, segons ha explicat el director general d'Atenció Primària de Madrid, és "abordar" qualsevol contagi "susceptible", de manera que un equip d'epidemiòlegs de la Comunitat de Madrid ja ha contactat amb els professionals del Summa que van atendre la pacient i també amb el seu marit.

Aquests tres treballadors sanitaris i la parella de la pacient segueixen ja el mateix protocol de prevenció que s'aplica als 30 treballadors de l'hospital Carlos III que, igual que la infermera, van assistir els dos religiosos morts com a conseqüència del virus. Seguint aquest protocol, a aquestes persones se'ls prendrà la temperatura dues vegades al dia durant les properes tres setmanes.

Alemany, però, ha insistit que la malaltia necessita "contacte directe" amb l'afectat a través de "fluids i secrecions" per contagiar-se.

Per la seva banda, la ministra ha volgut traslladar "un missatge de tranquil·litat a tots els ciutadans" perquè Espanya compta "amb uns professionals sanitaris magníficament formats" que tenen la capacitat necessària per afrontar la situació actual. A més, ha expressat la seva "certesa" que s'estan prenent "totes i cada una de les mesures" de seguretat per a evitar contagis.

Estable, però amb febre

L'auxiliar d'infermeria contagiada pel virus es troba estable amb quadre de febre, a l'espera de la nova avaluació a la qual se la sotmetrà a l'Hospital La Paz-Carlos III. El director general d'Atenció Primària de la Comunitat de Madrid, Antonio Alemany, ha explicat que la pacient presenta una "simptomatologia vaga" del virus, ja que la febre no arriba als 38,6 graus, el llindar que indica les sospites de presència de l'Ebola.

Alemany ha descartat que la infermera hagués contret el virus a través d'una exposició "accidental". Segons ha explicat, va accedir en dues ocasions a l'habitació de García Viejo, una per atendre'l i l'altre quan ja era mort, però sempre ho va fer amb l'equip de protecció habitual. L'auxiliar d'infermeria, segons ha explicat, va començar vacances l'endemà de la mort de García Viejo i, cinc dies després, va començar a mostrar "simptomatologia vaga".

"El risc mai és zero"

La directora de Salut Pública, Mercedes Vinuesa, ha destacat que Espanya segueix "aplicant els protocols" i les "recomanacions que fa l'Organització Mundial de la Salut". Vinuesa ha anunciat que ja s'han activat els mecanismes per disposar de tots els fàrmacs que hi ha en l'actualitat per lluitar contra el virus.

Preguntada sobre si caldria assumir responsabilitats polítiques després del contagi, Mato no ha volgut respondre. Vinuesa, però, ha defensat que, tot i haver assegurat que el trasllat de García Viejo era totalment segur, "el risc mai és zero".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut