El ministre Sanitat, Salvador Illa, descarta restriccions pel Mobile arran del coronavirus: "L'OMS no ho recomana"
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha presidit la reunió amb els consellers del ram (EFE/Fernando Villar)

Sanitat descarta restriccions pel Mobile arran del coronavirus: "L'OMS no ho recomana"

El ministre Illa informa que els repatriats en quarantena a l'Hospital Gómez Ulla han donat negatiu i crida a evitar la xenofòbia contra ciutadans asiàtics

Irene Vaqué ReigActualitzat

S'acosta el Mobile World Congress (24-27 de febrer) però el Ministeri de Sanitat ha descartat cap restricció de moviments davant l'alerta sanitària mundial pel coronavirus. "No procedeix", ha defensat el ministre, Salvador Illa, que ha recordat que no hi ha cap recomanació de l'OMS en aquest sentit:

"No procedeix prendre cap mesura com aquesta. Si no, ja l'hauríem pres. Si fes falta restringir algun moviment de ciutadans o de mercaderies amb algun país o alguna regió d'un país, ho faríem. No és el cas. Ni tan sols ho recomana l'Organització Mundial de la Salut."

Després de reunir-se amb els consellers del ram, Illa ha defensat que el sistema públic de salut està "preparat per atendre aquesta situació" i que els mecanismes de coordinació establerts, tant amb les autonomies com amb la resta de països europeus, "estan donant resultat".

Durant la reunió amb els consellers s'ha sabut que la vintena de persones repatriades de Wuhan aïllades -en quarantena- a l'Hospital Gómez Ulla han donat negatiu a les proves. Illa també ha informat que l'únic positiu fins ara a Espanya, un turista alemany a la Gomera, evolució bé:

"Els que estan aïllats a Gómez Ulla estan en condicions de salut correctes, han donat negatiu a les mostres. El turista alemany que ha donat positiu evoluciona favorablement i no presenta símptomes. La resta de companys estan en quarantena però no a l'hospital de la Gomera, sinó en aïllament un recinte que tenien previst."

 

Mascaretes a la venda al districte madrileny d'Usera
Màscares a la venda al districte madrileny d'Usera (EFE/Juan Vargas)


A tot l'estat s'han fet les proves a 22 persones, de les quals només hi ha aquest positiu de La Gomera. A escala mundial, els casos s'eleven a més de 20.500, amb 426 morts i més de 2.700 persones en estat greu.

Fora de la Xina, el nombre de positius és de 159. D'aquests, 24 són a Europa, en 7 països diferents. Onze són importants de Wuhan i els altres 13, secundaris, és a dir, que s'han contagiat pel contacte amb persones procedents de Wuhan.

Fulls informatius pel coronavirus a ports i aeroports

El titular de Sanitat ha explicat que pròximament es distribuiran fulls informatius sobre el coronavirus a ports i aeroports, en diverses llengües, adreçats als passatgers procedents de la Xina. "S'està imprimint el material", ha dit, després de refermar el compromís amb la "transparència informativa".

"No minimitzo la situació. Ens preocupa i la seguim a diari, però tots hem coincidit que l'única manera de donar confiança a la ciutadania és amb informació veraç i contrastada", ha remarcat Illa.

El ministre també ha fet una crida a evitar les actituds xenòfobes envers ciutadans d'origen asiàtic:

"Estem combatent una malaltia, un virus. Ser xinès o tenir trets asiàtics no converteix aquests ciutadans en sospitosos de coronavirus."

"Fem una crida a tothom. Aquesta mena d'actituds davant la ciutadania asiàtic no tenen base científica i són recriminables. Cal fer un esforç per evitar les discriminacions."

 

 

Foto de família del consell interterritorial de Sanitat, sense la consellera Alba Vergés
Foto de família del Consell Interterritorial de Sanitat, sense la consellera Alba Vergés (EFE/Fernando Villar)

Illa ha tret importància al fet que la consellera de Salut, Alba Vergés, hagi declinat sortir a la foto de la trobada del consell interterritorial. El ministre ha destacat que tots els consellers han anat a la reunió d'urgència i que "ha funcionat molt bé".

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut