Una persona es posa crema solar
Una persona es posa crema solar (Pexels/Armin Rimoldi)

Sanitat demana retirar 14 cremes solars perquè tenen una protecció inferior a l'anunciada

Només 5 de les 19 cremes que ha analitzat l'Agència Espanyola de Medicaments donen una protecció que concorda amb l'etiquetatge

Actualitzat

Catorze cremes solars hauran de ser retirades del mercat perquè el factor de protecció solar de l'etiquetatge no es correspon amb el que realment tenen. És el resultat de la campanya de control de mercat de productes de protecció solar que ha fet l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. L'estudi va començar el 2019 però va quedar aturat per la pandèmia i ara se n'han sabut els resultats.

 

L'estudi estava enfocat a avaluar si el factor de protecció solar (FPS) d'aquests productes es corresponia amb l'etiquetatge, seleccionant protectors solars amb FPS 50 o FPS 50+ en altres formes com cremes lleugeres o esprais. Per a la mostra es van seleccionar 19 productes d'empreses, orígens i preus diferents.

Només cinc dels dinou productes analitzats complien amb l'etiquetatge. Nou es trobaven dins de la franja de protecció alta (FPS entre 30 i 50) i els cinc restants es trobaven per sota de la protecció que assenyalava el seu etiquetatge.

L'AEMPS ha sol·licitat la retirada dels productes amb més grau d'incompliment i les empreses amb productes d'FPS que no es corresponen amb l'etiquetatge -tot i que tinguin un FPS d'alta protecció- hauran de retirar també els lots i dur a terme estudis addicionals.

Protecció alta, però no concordant

Nou dels productes tenien uns valors d'FPS entre el 30 i el 49,9. Tot i que no tinguin un factor de 50 com assenyala l'etiquetatge, l'AEMPS ho considera dins d'un interval d'eficàcia de la categoria d'alta protecció.

A aquestes empreses se les ha instat a retirar voluntàriament els lots assajats i també se'ls ha demanat que realitzin assajos addicionals en altres lots per verificar la seguretat dels seus productes.

Són productes de les marques Cosmetrade, Carrefour, Babaria, ISDIN, Johnson & Johnson, STADA Arzneimittel, Lancaster, Perseida Belleza i Farline.

Això també s'ha aplicat a productes etiquetats com a 50+ i que han obtingut un valor d'FPS inferior a 60, que és la categoria de protecció molt alta.

Inferiors al factor 30 quan s'anuncien com a 50

Els cinc productes restants han obtingut un FPS que és molt inferior al de les seves etiquetes. Tots estan per sota del factor 29,9. En aquests casos l'AEMPS ha demanat a les empreses la retirada voluntària del producte.

Es tracta dels productes següents:

   1. Abelay Protector Solar FPS50 de Ab7 cosmética.

   2. Mussvital fotoprotector spray aerosol ultra light 50+ de Peroxfarma.

   3. Eucerin sun protection sensitive protect sun spray transparent dry touch SPF 50 alta de Beiersdorf AG.

   4. Hawaiian Tropic® Silk Hydratation® Bruma Solar air soft® SPF 50+ (Alta) de Wilkinson Sword.

   5. Australian gold SPF Botanical SPF 50 continuous spray de Biorius.

En cap dels casos, segons l'AEMPS i el Sistema Espanyol de Cosmetovigilància, s'han notificat incidents per cremades solars relacionades amb algun d'aquests productes.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut