La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, a l'ermita de Sant Isidre, …
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, a l'ermita de Sant Isidre, patró de la ciutat (EFE / Rafa Albarrán)

Sanitat deixa Madrid en fase 0,5 i aixeca crítiques del govern de la comunitat

Tot Espanya queda en fase 1, excepte Madrid, algunes zones de Castella i Lleó i Barcelona i àrees metropolitanes, que continuen en fase 0, amb menys restriccions. Les illes de Formentera, La Graciosa, La Gomera i El Hierro passen a la fase 2

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat ha decidit aquest dissabte a la tarda quins territoris avancen de fase en la crisi del coronavirus. En el Consell Territorial previ a la roda de premsa de Salvador Illa s'han determinat quines comunitats autònomes passaven a la fase 1 o a la 2. O en tot cas, es quedaven en una fase intermitja.

També s'ha debatut sobre l'obligatorietat de l'ús de la mascaraeta en espais públics. En aquest sentit, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegura que han discutit un canvi de regulació en l'ús de les màscares amb les comunitats autònomes. Recorda que són obligatòries en el transport públic i molt recomanables quan no es pot mantenir la distància de seguretat de 2 metres.

Sense la conselleria de Sanitat de Madrid

De fet, a la reunió d'aquesta tarda, no hi ha assitit la Conselleria de Sanitat de Madrid. El ministeri de Sanitat, de manera unilateral, n'ha suspès la reunió. De totes maneres, Salvador Illa ha dit que la relació amb totes les comunitats autònomes és "fluida i cordial" i ha confirmat que ha mantingut una conversa telefònica amb el conseller de salut de Madrid per informar de la decisió respecte a la permanència a la fase 0.

Durant la roda de premsa Illa ha declarat que les comunitats han fet un pas important, però ha recalcat que encara cal actuar amb prudència durant tot el període de desescalada.

 

Les autonomies que fan un canvi són:

Catalunya passa tota a la fase 1 excepte Barcelona i l'àrees metropolitanes nord i sud que queden en fase 0 amb algunes millores, tal com van demanar aquest divendres conjuntament el departament de Salut i l'ajuntament de Barcelona. S'hi incorporen algunes activitats que permeten un pas en el desconfinament. Una fase 0 amb menys restriccions.

València passa tota a fase 1

L'Illa de Formentera passa a fase 2

A Canàries: La Graciosa, Gomera i el Hierro passen a fase 2

Tot Andalusia queda en fase 1 ja que Granada i Màlaga hi passen aquest cop

Castella Lleó: 42 zones sanitàries passen a la fase 1, encara que alguns territoris es queden en la 0.

Castella- La Manxa: Tota queda en fase 1

Madrid continua en fase 0, amb menys restriccions

 

Madrid no aconsegueix la fase 1 que volia

El Ministeri de Sanitat s'inclina per atorgar a Madrid una fase 0 avançada, en línia amb la que la Generalitat ha demanat per a Barcelona i les àrees Metropolitanes Nord i Sud.

Es tractaria d'una fase 0 amb algunes mesures d'alleujament del confinament, com permetre l'activitat comercial sense cita prèvia, però sense obrir les terrasses de bars i restaurants, ni es permetran les reunions de fins a 10 persones. Tampoc estaria permesa la visita a familiars a altres domicilis.

Fernando Simón ha insistit que Madrid i Barcelona són ciutats amb molta mobilitat i amb afluència massiva en els seus transports. Per això, els riscos per a aquestes localitats són més grans. Recorda Simón que aquests territoris han tingut molt més casos que altres, malgrat la seva evolució favorable. Un brot a Madrid seria molt greu i afectaria de nou a tot Espanya ha dit Simón.

 

Queixes del govern autonòmic madrileny

Des del govern autonòmic madrileny, no obstant, consideren que la fase 0,5 de la desescalada és una "nyap" i la defineixen com una "invenció" del govern que canvia les "regles de joc", segons han informat fonts de la Conselleria de Salut.

La presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, acusa el govern espanyol de decidir sense explicacions tècniques. I lamenta que, cada setmana, perden 18.000 llocs de treball.  

El govern de la Comunitat de Madrid rebutja l'opció de passar per aquesta fase intermèdia que "en cap cas ha demanat" i insisteix que compleix "tots els requisits" per passar a la fase 1 aquest dilluns 18 de maig.

Ayuso insisteixi que estan preparat i és per això que aquest vespre, la presidenta de la comunitat autònoma ha fet un comunicat. Considera que la situació que viuen no és més que un "atac polític" per part del govern central. Acusa el govern d'Espanya de voler arruinar Madrid.

Madrid considera un greuge comparatiu amb altres comunitats no haver passat a la fase 1 perquè asseguren que "hi ha comunitats i províncies que han passat de fase amb pitjors dades". Diuen que són una de les tres comunitats autònomes amb més pacients curats per cada 100.000 habitants, amb una ràtio de 603,28. Per sobre de comunitats com Balears, Extremadura o Astúries, totes ja a la fase 1.

Andalusia tota en fase 1

El vicepresident de la Junta d'Andalusia, Juan Marín, ha celebrat que els andalusos estiguin en fase 1. "Esperem que la setmana que ve, tots junts també, passem a la fase 2. Responsabilitat i prudència per seguir avançant".

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut