Gent passejant amb mascareta per Sanxenxo, a Pontevedra (Europa Press)
Gent passejant amb mascareta per Sanxenxo, a Pontevedra (Europa Press)

Sanitat continua sense posar data a la retirada de la mascareta a l'aire lliure

La ministra Darias es limita a dir que serà "aviat"

Irene Vaqué ReigActualitzat

Un dia més, continua sense haver-hi data per al relaxament de l'ús de la mascareta a l'aire lliure.

El govern espanyol i les comunitats autònomes, reunides al Consell Interterritorial de Salut, s'han instat a continuar-hi treballant. A la trobada s'hauria plantejat fins i tot que les autonomies tinguessin flexibilitat per aplicar la mesura, però, un cop acabada la reunió, no hi ha hagut cap pronunciament en aquest sentit.

Al matí el president espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que la retirada de les mascaretes a l'exterior seria "aviat". I la ministra de Sanitat, Carolina Darias, a la tarda, no s'ha mogut d'aquest punt:

"Serà aviat i cada cop és més a prop. Ens acostem al final d'aquesta pandèmia. Quan tinguem la informació disponible la traslladarem."

Preguntada de forma insistent per aquest tema, Darias no ha sortit del guió i s'ha limitat a dir que la decisió es prendrà de forma "harmonitzada i coordinada" amb les comunitats autònomes. No ha contestat si les autonomies tindran marge per decidir tornar a fer obligatòria la mascareta si ho consideren convenient.

El mateix director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, havia apuntat que el juliol o, fins i tot, finals d'aquest mes de juny eren bones dates per relaxar l'ús dels tapaboques a l'exterior.

La Generalitat fa dies que defensa que es podria prendre aquesta mesura, que es fa esperar per la prudència davant l'ascens de la variant delta (la manera com l'OMS ha batejat la variant índia).

Darias ha explicat que el 30 de juny tindrà lloc a Madrid el primer Consell Interterritorial presencial des que va començar la pandèmia, que ha dit que serà "important", però no n'ha avançat l'ordre del dia.

La decisió sobre el relaxament de l'ús de la mascareta ha d'esperar (EFE / Biel Aliño)

Després de les vacunes, la retirada de la mascareta, encara que sigui només a l'aire lliure, és una de les notícies més esperades.

A Catalunya, la mascareta al carrer és obligatòria des del 9 de juliol de l'any passat encara que es pugui mantenir la distància de seguretat.

La incidència de la Covid a Espanya baixa de 100 per primer cop en 10 mesos

Prova de la bona evolució de la pandèmia és que la incidència acumulada per cada 100.000 habitants en 14 dies ha baixat de 100 per primera vegada des de l'agost passat. S'ha situat en 98,7 casos, segons les dades del govern espanyol.

L'últim cop que la xifra havia baixat tant va ser el 12 d'agost del 2020, en ple ascens de la segona onada, quan es va situar en 96,8. El pic va ser a finals de gener, en el punt àlgid de la tercera onada, amb gairebé 900 casos.

La Comunitat de Madrid és la que té les UCI més plenes. Els malalts crítics de Covid suposen el 19,5% dels que hi ha ingressats.

Per territoris, a Andalusia i a La Rioja és on ara mateix hi ha més transmissió de la Covid. A la resta d'autonomies el risc és mitjà i hi ha cinc territoris que han entrat a la "nova normalitat", que és per sota de 50. Són, de major a menor incidència, Múrcia, les Balears, Galícia, el País Valencià i Ceuta.


A Andorra i França, sense mascareta a partir d'aquest dijous

I on sí que es podrà anar sense mascareta pels carrers i espais exteriors, a partir de la mitjanit d'aquest dijous, és a Andorra. El govern andorrà ho ha aprovat aquest dimecres al matí perquè les dades epidemiològiques han millorat amb la campanya de vacunació i s'han reduït els contagis.

Això sí, es demana a la població corresponsabilitat i portar la mascareta en cas d'aglomeracions o no poder mantenir la distància de seguretat. Als espais interiors s'haurà de continuar portant.

El govern francès ha anunciat que la mascareta també deixarà de ser obligatòria a França en espais exteriors a partir també d'aquest dijous.

El govern de Jean Castex ha avançat per sorpresa la mesura, que estava prevista per a l'1 de juliol. També acabarà abans el toc de queda, diumenge que ve, 20 de juny.

Un cop han millorat les dades de la pandèmia, el país gal ha avançat la desescalada coincidint amb l'arribada de les vacances d'estiu, l'Eurocopa de futbol i les eleccions regionals, convocades el 20 i el 27 d'aquest mes.

 

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus Covid-19FrançaAndorra
Anar al contingut