La quarta dosi ja es posa als pacients de risc més elevat (Europa Press/Jesús Hellín)
La quarta dosi ja es posa als pacients de risc més elevat (Europa Press/Jesús Hellín)

Sanitat rectifica: la 4a dosi de la vacuna de la covid, per a majors de 80 i residències

La Comissió de Salut Pública fa marxa enrere respecte al que havia anunciat abans la ministra, Carolina Darias

RedaccióActualitzat

La quarta dosi de la vacuna de la covid no serà per a tota la població, almenys de moment. El ministeri de Sanitat ha rectificat el que havia anunicat anteriorment la ministra i ha aclarit que la Comissió de Salut Pública ha aprovat ampliar la quarta dosi --que s'està administrant des del gener a persones immunodeprimides-- a les persones majors de 80 anys i usuaris de residències.

Hores abans, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, havia avançat en una entrevista a la Sexta, que hi hauria quarta dosi "per a tota la població". No ha concretat a partir de quan s'aplicaria aquesta quarta dosi.

"Hi haurà quarta dosi per a tota la població. Així ho ha decidit la comissió de salut pública, falta decidir quan."


La ministra ha explicat que es podria generalitzar a la tardor, quan s'espera l'arribada de vacunes adaptades a les noves variants del virus, "com s'inclou en els contractes que el govern d'Espanya ha firmat a través de la Unió Europea amb les companyies farmacèutiques".

També ha apuntat que la vacuna Hipra, desenvolupada als laboratoris d'Amer, a la Selva, ha donat "indicis" de "generar una resposta immune davant de diferents variants del virus, inclosa l'òmicron". Aquesta és la primera vacuna contra la covid-19 que es desenvolupa a l'estat. 


Encara no hi ha data

Després de les paraules de la ministra, el Ministeri ha informat que la Comissió de Salut Pública va aprovar la setmana passada la quarta dosi per a les persones de més de 80 anys i les que visquin en una residència, però encara no hi ha data.

El Ministeri apunta que decidirà l'estratègia segons la situació epidemiològica, que continuaran valorant regularment.

"Com sempre, la Ponència de vacunes continuarà analitzant de forma contínua les dades d'evolució epidemiològica i disponibilitat de noves vacunes per adaptar l'estratègia", conclouen. 

Aquest recordatori arribaria mesos després de la campanya per posar la tercera dosi, que es va encavalcar amb l'arribada de la variant òmicron, més contagiosa, però en general també menys greu.

La quarta dosi ja es posa als pacients de risc més elevat, com malalts de càncer o persones que facin diàlisi, entre d'altres.

 

Països com Dinamarca o Israel també han avalat la segona dosi de reforç per als més vulnerables. També està autoritzada als Estats Units, en aquest cas per a tots els que tinguin més de 50 anys.

Segons l'Agència Europea del Medicament i el Centre per al Control i Prevenció de Malalties, ara com ara, la quarta dosi, o segona dosi de reforç, no és necessària per a tota la població, tot i que sí que l'avalen per als majors de 80 anys.

Des del 20 d'abril, la mascareta va deixar de ser obligatòria a la immensa majoria d'interiors. Només són obligatòries encara al transport públic, centres sanitaris i sociosanitaris i a les farmàcies.

ARXIVAT A:
SalutVacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut