Madrid

Sanitat avala Janssen per a la franja de 40 a 49 anys, a més de Pfizer i Moderna

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes acorden ampliar l'ús de Janssen a la franja dels 40 anys, la següent de vacunar-se

RedaccióActualitzat

Les persones de 40 a 49 anys es podran vacunar de la Covid amb les vacunes de Pfizer/BioNTech i Moderna i també amb la de Janssen. El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat aquest dimarts ampliar l'ús d'aquesta última vacuna, que té l'avantatge que és monodosi, a la franja dels 40 anys.

Fins ara, la vacuna de Janssen es posa a la gent de més de 50 anys i, sobretot, a col·lectius vulnerables, per aprofitar l'avantatge que requereix només una punxada.

La vacuna de Janssen fa servir la mateixa plataforma que la d'AstraZeneca, el vector viral. Es fa servir un virus modificat perquè no provoqui malaltia però pugui generar una resposta defensiva.

La diferència és que la d'AstraZeneca es basa en un adenovirus de ximpanzé causant del refredat comú, i la de Janssen, en un virus humà.

Com en el cas d'AstraZeneca, l'estratègia de vacunació la desaconsella per a les persones amb tromocitopènia (nivell baix de plaquetes) induïda per l'anticoagulant heparina. Amb aquesta limitació es volen evitar els casos de trombosi molt infreqüents que s'han detectat.

Una dona es vacuna amb Pfizer al Camp Nou, el 27 de maig
Una dona es vacuna amb Pfizer al Camp Nou, el 27 de maig (Europa Press/Kike Rincón)

Fins ara s'han distribuït a Espanya més de 930.000 dosis d'aquesta vacuna i se n'han administrat poc més de 460.000, el 49%.

La previsió inicial era que, fins al juny, arribessin al conjunt de l'Estat 5,5 milions de dosis de Janssen. Aquests enviaments, però, estan bloquejats per una inspecció del regulador d'aliments i medicaments dels Estats Units, l'FDA, a la principal planta de la multinacional.

Sanitat entén que els càlculs que es van fer no es compliran perquè la distribució de lots des d'aquesta planta està aturada. De tota manera, l'empresa treballa per incrementar la producció a les fàbriques d'Europa.

Argimon destaca els avantatges de Janssen

La decisió de la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat s'ha anunciat poc després d'una roda de premsa del conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

En l'atenció als mitjans, Argimon ha remarcat que la vacuna de Janssen té l'autorització de l'Agència Europea de Medicaments per a les persones majors de 18 anys i que limitar l'edat d'ús de la vacuna "no té sentit".

Argimon ha recordat que el gran avantatge de Janssen és que és monodosi, es pot guardar en una nevera convencional i aguanta 12 hores un cop descongelada. "Són elements que fan que sigui una vacuna molt agradable de preveure", ha afirmat.

Al mateix temps, ha recordat que ja la fan servir per a persones vulnerables, més difícils de captar per a la vacunació, com temporers o gent sense sostre, o treballadors o cooperants que ho tenen més complicat per programar una segona dosi.

El conseller no ha posat data a l'inici de la vacunació al grup de 40 a 49 anys, que es preveu que podria començar d'aquí uns 15 dies.

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut