El magatzem de fruita on s'han detectat positius de covid (ccma)

El brot de Covid de la Franja podria tenir l'origen en una festa d'aniversari

Els alcaldes del Segrià descarten restriccions en la mobilitat i demanen més proves per detectar el coronavirus i evitar que passi d'Aragó a Catalunya

Actualitzat

El brot de coronavirus a l'empresa de Saidí, al Baix Cinca, tindria l'origen en una festa on participaven estudiants que treballen a la fruita i que haurien contagiat alguns temporers, segons l'alcalde de la població.

Les comarques de la Llitera i el Baix Cinca, a la Franja, i el Cinca Mitjà estan afectades pel rebrot de Covid i el govern aragonès va decidir fer-les retrocedir a la fase 2 de la desescalada.

A més de l'empresa de fruita afectada, també hi hauria altres focus possibles, per festes a la zona, com ha explicat a TV3 l'alcalde de Saidí, Marcos Ibarz:

"Una de les hipòtesis és que hi ha joves que van participar en una festa d'aniversari en un altre poble i una part treballaven a la finca on es van contagiar."

 

L'alcalde ha explicat que els protocols de seguretat s'estaven seguint correctament a l'empresa. "S'ha estat prenent la temperatura, s'han utilitzat mascaretes, guants, gel... i estava tot controlat", però ha afegit que a les "altres hores que té el dia tothom fa el que més li convé".

 

Campanya de la fruita al Segrià (ccma) (ccma)

 

Tancat el magatzem de Saidí

De moment, totes les persones aïllades són al seu lloc de residència, però l'Ajuntament ha posat el pavelló poliesportiu a disposició de la Conselleria de Salut aragonesa per si cal habilitar-lo com a espai de confinament.

El magatzem de l'empresa La Espesa de Saidí, on es van detectar els positius de Covid, ha hagut de tancar i la fruita que hi havia s'ha traslladat a altres centrals del sector perquè no es faci malbé.

Ara s'esperen els resultats dels prop de 200 tests PCR que s'han fet a la plantilla, tant als que cullen la fruita al camp com els empleats del magatzem. Com a mínim n'hi ha 8 de confirmats.

La Conselleria de Salut del govern aragonès ha informat que, des de divendres, s'han fet un total de 700 tests a la zona afectada i han alertat que encara no s'ha arribat al pic de contagis.

Els Serveis Territorials de Salut de Lleida estan pendents de l'evolució per si es donen casos al territori. Es controlen sobretot persones que viuen a les comarques lleidatanes i treballen a la zona d'Aragó afectada.

 

Almacelles, al Segrià (CCMA)

 

Alcaldes amoïnats

El rebrot de Covid a la Franja ha posat en alerta l'àrea de Lleida i els municipis fronterers del Segrià. El govern de la Generalitat i l'aragonès estan en contacte permanent, després que tres comarques del sud-est d'Osca (el Baix Cinca i la Llitera, a la Franja, i el Cinca Mitjà) hagin reculat a la fase 2 de la desescalada, .

Els alcaldes del Segrià descarten restriccions en la mobilitat, però volen més controls per evitar que s'estenguin els contagis i, sobretot, que es facin complir els protocols de seguretat en el sector de la fruita, tenint en compte que s'han detectat brots en entorns agrícoles.

Igualment, els alcaldes fan una crida a la ciutadania a "no abaixar la guàrdia" i seguir les indicacions de les autoritats sanitàries: desinfectar-se les mans, fer servir mascareta i respectar la distància de seguretat.

 

Campanya de la fruita

L'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha descartat adoptar cap mesura especial i ha dit que està "tan preocupada com el primer dia". Ha demanat responsabilitat individual i molta atenció fins que no s'acabi la campanya de la fruita.

Als alcaldes els preocupa la mobilitat amb la campanya de la fruita (CCMA)

Des de la Granja d'Escarp, l'alcalde Manel Solé entén que el moviment de persones ha de continuar permetent-se en plena campanya de la fruita, tenint en compte les necessitats de personal que tenen les empreses del territori. Ha demanat que, en cas de detectar un possible contagi, s'actuï "amb diligència" i que es facin "el màxim de testos possibles per intentar identificar l'origen del focus, buscar la traçabilitat del contagi i aïllar-lo".

Per la seva banda, l'alcalde d'Almacelles, Josep Ibarz, ha acusat les administracions d'haver "badat una mica" per no fer més proves de detecció i creu que hi ha "inquietud" perquè "sembla que ningú estigui vigilant suficientment". Ibarz també ha recordat que el retrocés de tres comarques d'Osca a la fase 2 ha impedit el retrobament familiar de famílies repartides entre municipis catalans i aragonesos.

 

Mòduls al camp de futbol de la Granja d'Escarp per si cal acollir temporers amb símptomes de Covid, amb l'alcalde Manel Solé (ACN/Salvador Miret)


Alerta dels epidemiòlegs

Des del Ministeri de Sanitat tampoc descarten que la transmissió pugui arribar a les comarques de Lleida. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, Fernando Simón, veu "risc en la zona limítrofa", sobretot pels grups de temporers que treballen a banda i banda:

"Hi ha molt contacte. La feina dels temporers va per finques i van canviant d'una a l'altra a mesura que s'acaba la recollida. Per tant, hi ha risc".

 

També n'ha parlat el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, que veu positiu el retrocés a la fase 2 de tres comarques d'Osca perquè permet veure clarament quina és la situació que hi ha i fer un seguiment més gran, al mateix temps que es redueixen els contactes.

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha explicat que els brots que han anat apareixent a Espanya estan "localitzats" i, ni per magnitud ni per dificultat de seguiment, "sembla que no es puguin arribar a controlar". Ha reconegut que el perill és no poder fer la traçabilitat i que el nombre de casos vagi augmentant sense tenir clar d'on venen els contagis.

Ha descartat parlar de segona onada ja que ha afirmat que Espanya "no ha sortit encara 100% de la primera".

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
Anar al contingut