Tot Espanya estarà dilluns almenys en fase 1, inclosa la Comunitat de Madrid

El ministre de Sanitat destaca que la meitat de la població espanyola ja es troba en fase 2 i que la pandèmia evoluciona millor del que es preveia inicialment

Actualitzat

La Comunitat de Madrid i Castella i Lleó ja poden passar a la fase 1 de la desescalada, segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa. El País Valencià continuarà en fase 1, tal com va demanar.

Pel que fa a la fase 2, representa un 47% de la població i són les comunitats autònomes de Balears (Eivissa, Mallorca i Menorca a partir de dilluns), Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Galícia, Extremadura, les Canàries, el País Basc, Navarra, La Rioja Ceuta i Melilla.

El ministre ha volgut felicitar les Comunitats Autònomes per l'esforç que han fet i ha dit que "no només sortim de la situació, sinó que en sortim més forts".

Informes tècnics

Salvador Illa ha assegurat que dilluns vinent farà públics els informes tècnics que han avalat fer la desescalada en els termes que s'ha fet. L'objectiu ha estat sempre deixar un període de 14 dies, que és el període d'incubació del virus.

Segons les últimes dades, ha baixat la circulació del virus en aquestes zones, alhora que s'ha augmentat la capacitat de fer tests a persones sospitoses de tenir Covid-19.

Les dades recollides pel Ministeri indiquen que la situació és millor del que inicialment es preveia. El confinament tan estricte ha fet el seu efecte i per ara no hi ha indicis de cap rebrot, tot i l'inici de la desescalada.

L'estudi de les dades actualitzades fet pel coordinador de l'emergència sanitària, Fernando Simón, aquest dijous ja indicava que la majoria dels contagis s'està produint entre el personal sanitari o en geriàtrics, i són casos menys greus que els de fa uns dies.

Polèmica a la Comunitat de Madrid

L'evolució és prometedora i Simón va avançar que veu probable que al juliol es pugui permetre l'entrada de turistes estrangers a Espanya. Sempre i quant es valori l'evolució de la pandèmia en els països d'origen d'aquests turistes.

Aquest anunci arriba després que l'executiu de la Comunitat de Madrid hagi dit que denunciarà al govern de l'Estat per no haver fet públics els informes de les comunitats autònomes i negar-los la possibilitat d'avançar de fase per reactivar l'economia.

Segons Isabel Díaz Ayuso, la presidenta de la Comunitat de Madrid, el govern de Pedro Sánchez "actua de forma dictatorial i asfixia la regió".

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut