Sanders guanya per la mínima Buttigieg a les primàries demòcrates de Nou Hampshire

Nova patacada per a l'exvicepresident Joe Biden, que és quart, a molta distància del guanyador

RedaccióActualitzat

Als Estats Units, les primàries demòcrates de Nou Hampshire han acabat amb un resultat molt ajustat. En la lluita per aspirar a competir contra Donald Trump, el senador d'esquerres Bernie Sanders s'ha imposat per menys de dos punts al jove senador moderat Pete Buttigieg. És un marge inferior a l'esperat, en un estat on Sanders ho tenia tot de cara per emportar-se un gran triomf.

El veterà senador ha obtingut el 26% dels vots amb el seu programa que propugna una revolució socialdemòcrata inèdita en aquest país tan capitalista. Però Sanders no té, ni molt menys, la nominació assegurada, ja que el seu rival sembla que pot ser Pete Buttigieg, que ja va guanyar a Iowa i aquesta nit ha aconseguit el 24,4% dels vots.

 

Sanders guanya per la mínima a Buttigieg a les primàries demòcrates de Nou Hampshire
Buttigieg, amb les possibilitats de guanyar intactes (Reuters/Brendan McDermid)

 

Fins fa poc desconegut, l'alcalde de South Bend es consolida com l'alternativa que pot aglutinar el vot moderat del partit amb el seu missatge d'unitat i reconciliació que recorda Obama.


Biden no aixeca el cap

La sorpresa ha estat en la lluita per la tercera posició, amb la senadora per Minnesota, la també moderada Amy Klobuchar, que ha passat del cinquè a un molt digne tercer lloc (19,7%), desbancant els fins fa uns mesos favorits: la senadora Elizabeth Warren (9,4%) i sobretot l'exvicepresident Joe Biden, que es queda amb només el 8,4% dels vots.

 

Sanders guanya per la mínima a Buttigieg a les primàries demòcrates de Nou Hampshire
Tercer lloc per a la sorprenent Amy Klobuchar (Reuters/Gretchen McDermid)
Sanders guanya per la mínima a Buttigieg a les primàries demòcrates de Nou Hampshire
Elizabeth Warren es queda lluny de les seves aspiracions (Reuters/Kevin Lamarque)
Sanders guanya per la mínima a Buttigieg a les primàries demòcrates de Nou Hampshire
Joe Biden no llança la tovallola (Reuters/Randall Hill)

 

Tant per a Warren com per a Biden, els resultats són demolidors, tot i que encara no abandonen la cursa, amb l'argument que queden moltes primàries per disputar. No hi ha precedents recents, però, de candidats demòcrates que hagin quedat tan malament a Iowa i Nou Hampshire i que hagin acabat guanyant la nominació.

 


Trump s'imposa sense oposició

A l'altra banda, Donald Trump s'ha tornat a trobar sense oposició en el camí per revalidar la seva candidatura pel Partit Republicà a la Casa Blanca. Trump s'ha imposat en els caucus de Nou Hampshire, després d'haver obtingut el 83% dels vots.

El president nord-americà ha guanyat amb facilitat l'exgovernador de Massachusetts Bill Weld, que ha aconseguit poc més del 12% dels suports, onze punts més dels que va aconseguir als caucus d'Iowa, segons ha informat la cadena CNN.

 

Sanders guanya per la mínima a Buttigieg a les primàries demòcrates de Nou Hampshire
Donald Trump, sense rival a les files republicanes (Reuters/Tom Brenner)

 

Trump ha tornat a treure pit per la seva victòria i ha criticat que els mitjans de comunicació de "fake news" estiguin buscant la "Gran Història Demòcrata", en comptes de centrar-se en un triomf ampli com el seu:

"No hi ha res gaire fabulós. No seria una gran història, el fet que he obtingut més vots a les primàries de Nou Hampshire que cap altre president, de qualsevol partit, en la història d'aquest gran estat? No és un fet insignificant!"

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsEleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut