Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull
Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull

Sànchez, Turull i Rull demanen la llibertat basant-se en una sentència d'Estrasburg

Les defenses del presos ho demanen al Constitucional arran d'una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre un diputat kurd

Actualitzat

Les defenses de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han demanat al Tribunal Constitucional que se'ls alliberi de forma immediata.

En el recurs, que han presentat aquest dilluns, també reclamen que s'aixequi la seva suspensió com a diputats.

Per fer-ho, es basen en una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que ordena a Turquia l'alliberament del diputat kurd Selahattin Demirtas.

En aquesta sentència pionera, Estrasburg exigeix a Turquia que deixi en llibertat el diputat kurd, que fa dos anys que compleix presó sense haver-se celebrat el judici, perquè l'empresonament li impedeix participar en l'activitat parlamentària.

Consideren que estan en la mateixa situació.


Semblances als presos independentistes


En els seus recursos asseguren que la sentència contra Turquia és equiparable al cas català, ja que defineix els drets polítics d'un càrrec parlamentari en presó provisional i en quines situacions aquests drets i els dels seus votants són vulnerats per una "prolongada" privació cautelar de llibertat.

Consideren que igual que en el cas kurd la presó preventiva aplicada als presos catalans no està prou justificada i podria ser substituïda per mesures cautelars menys greus que els permetessin exercir el seu càrrec de forma activa.

A més, en el cas de Sànchez, recorden que el Comitè de Drets Humans de l'ONU va demanar al març a l'estat espanyol que apliqués aquestes mesures cautelars a l'expresident de l'ANC.

Notícia relacionada: Estrasburg condemna Espanya per no garantir un judici just a Otegi


El cas del diputat kurd
 

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar fa uns dies Turquia per mantenir en presó preventiva sense motius "suficients" un diputat kurd.

De forma unànime, els set magistrats d'Estrasburg que signen la sentència instaven l'estat turc a alliberar Selahattin Demirtaş, que quan va ser detingut era copresident del Partit Democràtic dels Pobles (HDP).

El tribunal considera, a més, que la impossibilitat de l'exlíder de participar de l'activitat parlamentària tot i ser diputat ha constituït una interferència "injustificada" amb la llibertat d'expressió i el dret a ser elegit i ocupar l'escó al parlament.

"El tribunal conclou que l'extensió del període de presó preventiva s'ha establert més enllà d'un dubte raonable, especialment durant dues campanyes crucials, el referèndum i les eleccions presidencials, amb el propòsit ulterior de sufocar el pluralisme i limitar la llibertat d'un debat polític."

Estrasburg no només condemna l'estat turc a alliberar-lo, sinó també a indemnitzar Demirtas amb 10.000 euros per danys no pecuniaris, davant dels 250.000 que sol·licitava el polític.

"El tribunal observa que la violació del conveni ha causat indiscutiblement danys substancials en el demandant."

A banda, imputa 15.000 euros a l'estat turc en concepte de despeses.
       

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésJordi TurullJosep RullJordi Sànchez
Anar al contingut