Madrid

Eleccions o investidura? La decisió, després de la reunió entre Sánchez i Felip VI

El president del govern espanyol en funcions ha parlat per telèfon amb Iglesias, Casado i Rivera, però no hi ha hagut cap canvi de posició

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts al migdia ha corregut pels mitjans periodístics de Madrid que el rei Felip VI es podria estar plantejant donar dos dies de marge als grups parlamentaris perquè tinguessin més temps per arribar a un acord d'investidura.

Després de les 2 del migdia, però, fonts de la Casa del Rei han assegurat que la seva decisió sobre si anem a investidura o a eleccions la farà pública Felip VI aquest mateix dimarts al final de la ronda de consultes.

L'última consulta serà, precisament, amb l'únic candidat que s'ha plantejat fins ara, el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, però que a dia d'avui no ha aconseguit prou suports per afrontar una investidura amb garanties d'èxit.


Trucades de Sánchez a Iglesias, Casado i Rivera

El dia polític a Madrid ha començat amb l'anunci que Sánchez trucaria per telèfon abans de dinar als líders d'Unides Podem, PP i Ciutadans --Pablo Iglesias, Pablo Casado i Albert Rivera-- per "conèixer la seva decisió final" sobre la investidura.

Segons han assegurat fonts del PSOE, Sánchez es compromet a "obrir una legislatura sense anar a eleccions" per "disposar d'un govern estable, que és el que necessita Espanya".

Al mateix temps, Sánchez ha declinat reunir-se amb Albert Rivera, tal com aquest li havia demanat. Les trucades estaven previstes a les 11 a Iglesias, a les 12 a Casado i a les 12.30 a Rivera.

Unides Podem s'abstindrà si no hi ha govern de coalició


Poc abans de dos quarts de dotze, fonts d'Unides Podem ha fet públic que, en la trucada, Iglesias ha reiterat a Sánchez que s'abstindran si el PSOE continua sense acceptar un govern de coalició.

Les fonts han afegit que, si el PSOE i Ciutadans arribessin a un acord, el grup confederal d'Unides Podem "valoraria el contingut de l'acord per decidir el seu vot final", s'entén que per canviar-lo per un vot negatiu.


Segons el PSOE, Casado diu a Sánchez que votarà en contra

Segons fonts del PSOE, en la trucada a Pablo Casado, Pedro Sánchez li ha demanat l'"abstenció tècnica" del PP per poder governar sense dependre dels independentistes.

Les fonts socialistes han afegit que Casado ha rebutjat aquesta possibilitat. Pel que fa al PP, ha declinat valorar la trucada fins que el seu líder no hagi parlat amb el rei.


Rivera nega que les seves condicions es compleixin


Mentrestant, Albert Rivera ha dit en una entrevista a Tele5 que li ha tornat a demanar una reunió a Pedro Sánchez, ara per carta.

Segons ha dit Rivera si, com diu el PSOE, les tres condicions que li va posar per facilitar la investidura ja es compleixen, que ho posi per escrit:

"El que ha de fer és posar-les sobre la taula, signar-les i complir-les, que no s'estan complint."

El líder de Ciutadans ha assegurat que hi ha temps per fer-ho, malgrat que "se n'ha perdut molt", i ha insistit que el PSOE ha de renunciar a governar Navarra amb el suport de Bildu.

Rivera ha assegurat que durant l'estira-i-arronsa de Sánchez i Iglesias no ha intervingut perquè ell no vol governar amb Unides Podem, ni ser vicepresident ni "vol ministeris, com Podem".

Sánchez respon Rivera també per carta

Les fonts del PSOE han explicat poc després de la 1 que Sánchez ja havia trucat Rivera, i que li havia reiterat les respostes a les tres condicions per facilitar la investidura que li va donar aquest dilluns.

Segons aquestes fonts, Sánchez ha contestat per escrit a la carta de Rivera assegurant-li que el seu govern ja garanteix el compliment de les condicions.

En la carta el president del govern espanyol en funcions li assegura que el PSOE és el millor possible aliat que té:

"Tingui la seguretat, senyor Rivera, que, si la seva voluntat és defensar la Constitució, no trobarà cap aliat més disposat que el Partit Socialista."

Sánchez li recorda a Rivera que Bildu no forma part del govern de Navarra i atribueix al PSOE que el suport a l'independentisme català hagi patit "un significatiu retrocés".

Pel que fa a l'aplicació del 155, la carta assegura que "un govern socialista no vacil·laria a fer ús de les seves competències per garantir la sobirania nacional".

Sobre la tercera condició, no apujar els impostos, Sánchez li diu que "el propòsit del PSOE és distribuir amb més justícia la càrrega fiscal", cosa que considera que coincideix amb allò demanat per Rivera.

 

"Una col·lecció de mentides"

Ciutadans no ha trigat a contestar a Sánchez: ha assegurat que la carta és "una col·lecció de mentides", i que no és una resposta "a l'alçada d'un candidat a la presidència del govern":

"La resposta de Sánchez és una presa de pèl a tots els espanyols. És mentida que el PSOE estigui complint amb les tres condicions plantejades i, a més, rebutja una reunió amb l'oposició per abordar aquesta solució d'estat."

Segons Ciutadans, els socialistes governen Navarra "amb els nacionalistes de Geroa Bai i el suport de Bildu", i han exigit el trencament d'aquest govern.

Pel que fa a l'independentisme català, el partit liderat per Rivera insisteix que hi ha "destacats dirigents del PSOE" que han defensat l'indult als acusats de rebel·lió.

També asseguren que el programa econòmic del PSOE preveu "una pujada de la despesa de 30.000 milions d'euros" i pujades d'impostos "a les famílies i als autònoms".

La resposta de Ciutadans acaba reclamant a Sánchez que "rectifiqui i viri cap al constitucionalisme."


La ronda de consultes, en marxa

Aquestes trucades es fan mentre el rei Felip VI es reuneix amb els representants dels grups parlamentaris, en la ronda de consultes per valorar la possibilitat que encara hi pugui haver investidura.

Aquest dimarts al matí s'ha reunit amb la portaveu de JxCat, Laura Borràs, i després amb el d'En Comú Podem, Jaume Asens, amb els representants de Vox i finalment amb Pablo Iglesias.


Borràs confirma el "no" de JxCat a Sánchez


Quan ha sortit de la trobada amb el rei, Laura Borràs ha assegurat que li ha dit que Sánchez no ha dialogat, i s'ha queixat del "menyspreu" amb què ha tractat "alguns grups".

La portaveu de JxCat li ha confirmat el seu vot negatiu al candidat socialista si hi ha sessió d'investidura:

"Nosaltres li hem dit que el nostre "no" no es mourà ni un mil·límetre, que Sánchez ha llençat l'ham i que veurem si algú pica."

Pel que fa a la sentència del procés, Borràs ha assegurat que Felip VI li ha dit que confia en el que decideixi el Tribunal Suprem, i que ella li ha respost tindrà una "càrrega emocional" considerable.


Asens: "Rivera no és vicepresident perquè no vol"


Després de la seva reunió amb Felip VI Jaume Asens ha dit que li ha comunicat que En Comú Podem veu "amb preocupació" que PSOE i Cs arribin a un acord de govern.

Segons ha dit, ara que Albert Rivera ha trencat "el seu llarg silenci", el PSOE té un dilema:

"Sempre vam dir que el PSOE volia fer un acord amb la dreta o anar a eleccions, i el cert és que si avui Rivera no és vicepresident del govern espanyol és perquè Rivera no vol. I si avui no existeix un govern de Ciutadans presidit per Pedro Sánchez, és perquè Ciutadans no vol."

"Això avui ha canviat, s'ha obert una porta, és un fet novedós, s'ha trencat el llarg silenci del senyor Rivera i a nosaltres evidentment això ens preocupa."

Asens ha afegit que un acord entre el PSOE i Cs representaria "més conflicte territorial" i "incendiar Catalunya".


Iglesias i els governs de coalició com a "norma"


Després de la reunió amb el rei i de la conversa per telèfon amb Pedro Sánchez, Pablo Iglesias ha comparegut davant la premsa al Congrés.

Ha insistit en afirmar que Units Podem ha cedit molt per aconseguir arribar a un acord amb el PSOE i ha afirmat que els governs de coalició són "la norma":

"El govern de coalició no és només una solució política, és una via institucional pròpia dels sistemes parlamentaris com el nostre que funciona a bona part dels països del nostre entorn a Europa i a bona part de les comunitats autònomes, on els governs de coalició són la norma."

A la tarda serà el torn d'Albert Rivera, Pablo Casado i, finalment, Pedro Sánchez.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut