Sánchez i Torra conversant als jardins de La Moncloa el dia de la primera reunió de la taula de diàleg
Sánchez i Torra conversant als jardins de La Moncloa el dia de la primera reunió de la taula de diàleg (ACN / Gemma Tubert)
Barcelona

Sánchez truca a Torra i acorden negociar l'ordre del dia de la pròxima taula de diàleg

El president de la Generalitat insisteix que cal incloure l'autodeterminació i l'amnistia en l'ordre del dia de la segona reunió de la taula, encara sense data

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, han acordat per telèfon negociar una ordre del dia de la pròxima reunió de la taula de diàleg.

La setmana passada, Sánchez es va comprometre amb Esquerra a impulsar una reunió de la taula de diàleg a mitjans de setembre. El president del govern espanyol ha trucat a Torra aquest dilluns a la tarda i, a l'hora de parlar sobre la data de la reunió, el president de la Generalitat li ha remarcat que els pròxims 17 i 23 de setembre està citat a declarar al Tribunal Suprem i al TSJC per l'afer de la pancarta al balcó del Palau de la Generalitat.

 

Després de la reunió del 26 de febrer a La Moncloa, aquesta segona convocatòria de la taula de diàleg se celebrarà a Barcelona. Encara no té data, però La Moncloa ha informat que serà "els pròxims dies". La taula va quedar ajornada al març per les dues parts a causa de la pandèmia

El president de la Generalitat ha insistit que en aquesta ordre del dia caldrà incloure-hi l'exercici del dret a l'autodeterminació i l'amnistia dels dirigents polítics empresonats. Per Torra, la data de la pròxima reunió de la taula és instrumental perquè "l'important és abordar l'arrel del conflicte".

Torra i Sánchez, a les escales de la Moncloa

Torra i Sánchez, a les escales de La Moncloa (ACN)


Des de La Moncloa han explicat que la reunió servirà per "reprendre l'Agenda del retrobament" a partir del "diàleg polític" i la "regeneració institucional", així com per "millorar la cooperació", a banda d'abordar la lluita contra la pandèmia.


Torra, pendent de la vista per inhabilitació

La primera cita judicial del president de la Generalitat és la setmana que ve. Dijous, dia 17, el Suprem celebrarà la vista sobre el recurs de Torra contra la condemna a un any i mig d'inhabilitació per no haver acatat l'ordre de la JEC de retirar la pancarta amb el llaç groc del balcó de la Generalitat en període electoral.

La cita següent és el 23 de setembre al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on el cap del govern ha de comparèixer com a investigat per desobediència, en la segona causa oberta per la pancarta.

 

El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, considera que si aquesta taula de diàleg no avança serà molt difícil que Esquerra doni suport als pressupostos de l'Estat. Ho diu en una entrevista a "Nació Digital" en la qual afirma que seria una irresponsabilitat arribar a la inhabilitació del president Torra sense pactar una estratègia conjunta amb Esquerra. Junqueras també es mostra sorprès per la recent remodelació del govern al final de la legislatura.

ARXIVAT A:
Quim TorraPedro SánchezProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut