Pere Aragonès i Pedro Sánchez (Govern de la Generalitat - EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Sánchez, sobre el referèndum: "Podran reclamar el que vulguin, però no passarà"

El govern admet que la taula de diàleg s'hauria d'haver reunit aquest any, però defensa que s'ha avançat en la desjudicialització

RedaccióActualitzat

L'endemà que el president de la Generalitat defensés, en el seu missatge institucional del dia de Sant Esteve, el dret a l'autodeterminació i la necessitat d'un acord per poder tornar a fer un referèndum, Pedro Sánchez ha volgut remarcar que això "són debats del passat".

En la roda de premsa de balanç de l'any que ha fet des de La Moncloa i en què també ha presentat el nou paquet de mesures anticrisi, el president del govern espanyol ha respost a Pere Aragonès que "l'independentisme és un projecte polític que no va amb els temps, que ara van cap a compartir sobirania".

A més, ha reiterat que "en la Constitució espanyola no es reconeix el dret a la independència de cap territori". "Podran reclamar el que vulguin, però no passarà", ha reblat, en referència a l'independentisme.


Junts: "El referèndum ja s'ha celebrat"

Des de Catalunya, Jordi Turull, secretari general de Junts, s'ha mostrat decebut amb el discurs d'Aragonès, a qui acusa de "no fer un discurs d'un president de país potent i ambiciós per resoldre els problemes del dia a dia de la gent. I sobretot, potent i ambiciós des del punt de vista nacional".

En aquest últim àmbit, Turull exigeix acord i claredat per fer la independència, i insisteix que el referèndum ja s'ha celebrat.

Els socialistes catalans, com Sánchez, han rebutjat que el dret a decidir sigui el punt de consens entre els catalans. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, també s'ha mostrat decebut amb el discurs d'Aragonès, que qualifica de "discurs polític, que potser és més propi fer al Parlament i no pas adreçant-se per televisió a la ciutadania".

Ciutadans ha lamentat que un Aragonès que consideren "còmplice" de La Moncloa no abandoni la confrontació amb l'Estat.

Carlos Carrizosa ha dit que el discurs d'Aragonès els ha semblat "un déjà-vu dels discursos d'Artur Mas l'any 2012", amb el qual "Aragonès ens està anunciant una confrontació de deu anys més".

En aquest sentit, també ha carregat contra el PSOE i el PP: "A Espanya no tenim governs disposats a plantar cara a aquesta estratègia de confrontació interminable per part de l'independentisme", ha assegurat.

El Partit Popular ha aprofitat el discurs d'Aragonès per carregar contra Sánchez: "Quan sentim que diu que no hi haurà referèndum a Catalunya tenim clar que els independentistes decidiran quan es farà, perquè només ha complert amb els que són els seus socis, als quals necessita per seguir sent president del govern d'Espanya", ha dit la portaveu al Congrés, Cuca Gamarra.


El govern admet que la taula de diàleg va tard

Després de sentir Sánchez, el govern confia poder abordar la carpeta de l'autodeterminació en la pròxima reunió de la taula de diàleg.

Una trobada que estava prevista per abans d'acabar aquest any, però que des de la Generalitat ja tenen coll avall que no es farà a temps. Tot i així, es mantenen ferms en l'aposta per la negociació i posen en valor els avenços aconseguits en matèria de desjudicialització del procés.  

ARXIVAT A:
Procés catalàJxCatERCCsPPPSOEPedro SánchezPere Aragonès
Anar al contingut