Encaixada de mans entre Sánchez i Zelenski (EFE/EPA/Sergey Dolzhenko)

Sánchez referma el suport a Zelenski i li promet més tancs en el segon viatge a Ucraïna

El president espanyol, que ha visitat Butxa i Irpín, planteja enviar quatre tancs Leopard més a Ucraïna, a més dels sis ja confirmats

Actualitzat

Visita sorpresa del president espanyol, Pedro Sánchez, a Ucraïna, la vigília de l'aniversari de l'inici de la invasió russa. Sánchez ha fet un pas més en l'ajuda militar i ha anunciat que els sis tancs Leopard compromesos per enviar al front de guerra podrien acabar sent deu.

Això, l'endemà que la ministra de Defensa, Margarita Robles, va explicar que Espanya hi enviarà sis tancs Leopard, que estan sent reparats. La previsió és que arribin entre finals de març i principis d'abril i que s'integrin en un batalló amb altres països. 

"La nostra intenció és veure si durant les pròximes setmanes i mesos podem passar de sis a deu [tancs Leopard] i, evidentment, també ajudarem els soldats ucraïnesos a formar-se en l'ús d'aquests tancs", ha dit, sense concretar dates.

Sánchez i Zelenski, reunits (EFE/ Moncloa/Borja Puig De La Bellacasa)

Ha estat després d'una reunió de dues hores amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. El president espanyol ha reiterat que Espanya estarà al costat d'Ucraïna.

"Estem defensant un poble agredit i no hi pot haver equidistància", ha assegurat Sánchez, que també ha admès que Zelenski li ha demanat "ajuda aèria". "No me n'amago", ha afegit, tot i afegir que és una decisió que s'ha de prendre amb la resta de membres de l'OTAN. 

El president ucraïnès també li ha demanat que durant la presidència espanyola de la Unió Europea hi hagi un impuls per a la integració Ucraïna.

"Hem parlat de cooperació a nivell d'estructures europees, especialment en el context de la futura presidència d'Espanya al Consell Europeu en el segon semestre d'aquest any. Hem coincidit que l'inici de negociacions sobre l'adhesió d'Ucraïna a la Unió Europea podria ser una fita històrica de la presidència espanyola", ha assegurat Zelenski durant la roda de premsa conjunta.

La visita de Sánchez ha acabat amb una intervenció al parlament d'Ucraïna on ha insistit que l'ajut d'Espanya es mantindrà tot el temps que faci falta.

Pedro Sánchez, durant al seu discurs al Parlament ucraïnès (EFE/EPA/Andrii Nesterenko)

Viatge sense anunci previ

Sánchez ha arribat al matí a Ucraïna en un viatge que no s'havia anunciat prèviament. Dos dies després de la visita de Joe Biden, Sánchez també ha volgut donar suport al govern de Zelenski amb la seva presència a Kíiv.

El president espanyol ha volat a Polònia des de Madrid, i des d'allà ha agafat un tren fins a la capital ucraïnesa. Allà ha estat rebut pel viceministre ucraïnès d'Afers Exteriors i per l'ambaixador espanyol.

"Estarem al costat d'Ucraïna i la seva gent fins que la pau torni a Europa", ha assegurat Sánchez en una piulada.


Visita a Butxa i Irpín

Sánchez s'ha desplaçat fins a la ciutat de Butxa, que va patir una de les matances de civils més greus a l'inici del conflicte, amb prop de mig miler de morts. També ha anat al barri d'Irpín, a Kíiv, on ha fet una ofrena floral als caiguts a la guerra.

 
És la segona visita de Sánchez a Ucraïna. El president espanyol hi va viatjar l'abril de l'any passat, quan feia dos mesos de l'inici de la guerra, amb la primera ministra danesa, Mette Frederiksen.

En aquell moment, Sánchez va anunciar l'enviament més gran d'armament i equipament militar fet fins aleshores per part d'Espanya a Ucraïna.
 

Acollida de refugiats

D'altra banda, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha fet balanç de l'acollida de refugiats ucraïnesos, que a Espanya són 168.000.

Escrivá ha dit que l'Estat és el cinquè país de la Unió Europea que ha acollit més ucraïnesos; un fet "particularment rellevant", ha afegit, tenint en compte que la situació geogràfica d'Espanya és "allunyada".

ARXIVAT A:
Pedro SánchezUcraïna
Anar al contingut