Sánchez proposa els catalans Meritxell Batet i Manuel Cruz per presidir Congrés i Senat

El líder del PSOE proposa dues persones escollides a les llistes del PSC per ser la tercera i quarta autoritat d'Espanya

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ha triat dues persones escollides a les llistes del PSC per presidir el Congrés i el Senat: Meritxell Batet i Manuel Cruz.

El secretari general del PSOE i president del govern espanyol en funcions proposarà els dos noms aquest divendres al migdia, durant l'executiva federal del PSOE.

Si, com és de preveure, la petició de Sánchez tira endavant, Batet serà la presidenta del Congrés, i Cruz, del Senat. Els socialistes portaran aquests noms a les sessions constitutives de les dues cambres dimarts de la setmana que ve, dia 21.


Professora de Dret Constitucional, diputada i ministra


Meritxell Batet, de 46 anys, actual ministra d'Administracions Públiques en funcions, ha estat professora de Dret Constitucional a la UPF i va ser escollida diputada al Congrés pel PSC el 2004.

El 2008 es va afiliar a aquest partit i des de llavors ha repetit com a diputada a les seves files, tret de les eleccions del desembre del 2015, en què es va presentar com a número 2 del PSOE per Madrid.

El febrer del 2013 va ser una de les diputades socialistes que van votar a favor de permetre un referèndum a Catalunya, cosa que li va comportar una sanció per part del seu grup parlamentari.

És una de les persones de confiança de Pedro Sánchez, que el febrer del 2016 la va integrar a l'equip de negociacions per explorar possibles pactes amb Ciutadans i amb Podem.

Després de la moció de censura de fa un any, Sánchez la va escollir per fer-se càrrec del Ministeri d'Administracions Públiques. Si tot surt com ha previst el líder del PSOE, Batet encapçalarà una institució que, després de 15 anys com a diputada, coneix molt bé.


Catedràtic de Filosofia i federalista


Manuel Cruz és catedràtic de Filosofia Contemporània a la Universitat de Barcelona, i va fer el pas a la política el 2013 al capdavant de Federalistes d'Esquerres.

Cruz va presidir fins al 2016 aquesta plataforma, que defensa una Espanya federal com a alternativa al projecte independentista, i també el diàleg com a mitjà per trobar una solució política.

Aquell any va acceptar ser el número 2 del PSC per Barcelona al Congrés, just darrere de Batet, i es va convertir en diputat i en portaveu del PSOE a la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats del Congrés.

Alternativa a Iceta

Cruz és, doncs, l'alternativa a la candidatura de Miquel Iceta després que el ple del Parlament va decidir aquest dijous vetar-lo per al càrrec de senador.

A diferència d'Iceta, Cruz és senador electe des del 28M, en què va ser escollit per Barcelona juntament amb Elia Tortolero, també pel PSC, i Raül Romeva i Ana María Surra, aquests dos per ERC.

Cruz va ser el segon senador més votat a Barcelona, amb 731.000 vots, darrere de Romeva, amb 928.000.


"De vegades, d'un mal en surt un bé"

Iceta ha reaccionat positivament, aquest divendres, a l'anunci de la intenció de Sánchez de proposar Batet i Cruz.

El líder del PSC ha destacat que mai dos catalans han presidit alhora el Congrés i el Senat, donant per fet que això és el que acabarà passant.

"De vegades, d'un mal en surt un bé, i en aquest cas n'ha sortit un doble bé."

"Posa al capdavant de les dues màximes institucions de l'Estat dos catalans que s'han distingit per la seva preparació i compromís."

També ha descartat que pugui substituir Cruz a la presidència del Senat si el Tribunal Constitucional li dona la raó en el litigi amb la majoria independentista del Parlament, que li ha barrat el pas.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut