El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez (Reuters)
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez (Reuters)

Sánchez presenta la moció de censura amb la incògnita de la posició del PNB

Actualitzat

Quan falten poques hores perquè comenci al Congrés el debat de la moció de censura presentada per Pedro Sánchez, ni populars ni socialistes tenen garantit el suport necessari. El PNB, que podria tenir la clau perquè la moció prosperi, decidirà aquest mateix dijous si dona suport a la moció després de sentir el discurs de Sánchez. Els partits independentistes catalans s'han pronunciat en la mateixa línia: s'esperaran a sentir el discurs del líder del PSOE per decidir el seu vot.

Sánchez tornarà a la tribuna d'oradors del Congrés 19 mesos després d'haver renunciat a l'escó, l'octubre de 2016, per no haver d'abstenir-se i fer possible la investidura de Rajoy.

Es necessiten 176 vots

Un cop hagi acabat el debat de la moció es procedirà a la votació, que serà pública i per crida, és a dir, cada diputat haurà d'anunciar de viva veu el sentit del seu vot. Perquè la moció de censura tiri endavant fa falta la majoria de la cambra, és a dir, 176 vots. Per ara, el PSOE només té assegurat el suport d'Units Podem (67 diputats), Compromís (4 diputats) i el representant de Nova Canàries, Pedro Quevedo, la qual cosa suma 156 diputats.

Tant el PP com Cs han avançat que no donaran suport al líder socialista, un rebuig al qual també se sumaran els dos diputats d'UPN i el de Fòrum Astúries (socis del PP a Navarra i Astúries) i la diputada de Coalició Canàries, Ana Oramas. Per tant, el resultat final depèn de la posició que adoptin ERC i PDeCAT i, molt particularment, el PNB, que la setmana passada va ser decisiu en l'aprovació dels pressupostos del govern Rajoy.

 

Notícia relacionada: Calcula els possibles resultats de la moció amb el nostre Censuròmetre

 

Una intervenció "honesta" i "directa"

Des de l'entorn de Sánchez s'apunta que la seva intervenció serà "honesta", "directa" i se centrarà a demanar el suport de la resta de grups, sense contrapartides. El líder del PSOE s'obrirà a pactar amb la resta de partits la convocatòria d'eleccions, però sense oferir una data concreta. La direcció socialista assegura que la convocatòria electoral és una decisió que s'ha de prendre tenint en compte la situació del país, i per això Sánchez insisteix que, abans, cal aconseguir una certa estabilitat institucional.

Del discurs de Sánchez es mirarà amb lupa quines referències fa a la situació catalana. Deu dies després que el secretari general del PSOE titllés el president de la Generalitat, Quim Torra, de "racista", demanarà el suport del Congrés i els vots d'ERC i PDeCAT poden ser decisius. No es preveu cap gest cap als sobiranistes i Sánchez es ratificarà en la seva posició en la crisi catalana: defensa de la Constitució i d'una sortida política al conflicte.

Malgrat els rumors que hi ha hagut en les hores prèvies al debat, La Moncloa ha insistit que Rajoy no pensa dimitir i que assistirà al debat de la moció "amb tota normalitat".

 

 

Ábalos obrirà el debat

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, obrirà la sessió a les nou del matí, en representació dels 84 diputats socialistes. Posteriorment serà el torn de l'aspirant a La Moncloa, Pedro Sánchez, que exposarà el programa polític del seu hipotètic govern. L'executiu espanyol, que té dret a intervenir en qualsevol moment del debat, podria respondre a Ábalos o bé esperar a Sánchez.

Després del debat entre els defensors de la moció i el govern, hi haurà un recés. A continuació, serà el torn dels portaveus dels diferents grups parlamentaris, que intervindran de més petit a més gran: començarà el Grup Mixt, al qual seguiran el PNB, ERC, Ciutadans, Units Podem, PSOE i PP.

La segona moció de la legislatura i la quarta de la democràcia

La de Pedro Sánchez és la segona moció de censura que es presenta al Congrés dels Diputats aquesta legislatura, després de la que va presentar el juny de l'any passat el líder de Podem, Pablo Iglesias, contra Rajoy. La cambra va rebutjar la moció d'Iglesias per 170 vots en contra; 82, a favor i 97 abstencions: Podem només va obtenir el suport d'ERC, Compromís i Bildu.

Des de la recuperació de la democràcia, serà la quarta, després de la que va presentar el socialista Felipe González contra Adolfo Suárez el 1980 i la del popular Antonio Hernández-Mancha contra González el 1987. Fins ara, totes les mocions de censura que s'han presentat al Congrés dels Diputats s'han rebutjat.

Al 324.cat hi ha el Censuròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio, un marcador que permet calcular diferents combinacions segons el sentit del vot dels grups al Congrés i comprovar si la moció prospera o no.

ARXIVAT A:
Moció de censuraPSOEPedro SánchezMariano Rajoy
Anar al contingut