Pedro Sánchez, entrevistat per diferents mitjans (EFE)
Pedro Sánchez, entrevistat per diferents mitjans (EFE)

Sánchez proposa suprimir la inviolabilitat del rei i creu que Felip VI ho aprovaria

El president espanyol és partidari d'una reforma constitucional que "miri Europa i que revigoritzi el sistema democràtic"

RedaccióActualitzat
TEMA:
Pedro Sánchez

Dijous farà 40 anys del referèndum de la Constitució i Pedro Sánchez s'ha mostrat partidari d'una reforma del text per resoldre el conflicte polític a Catalunya i per retocar altres aspectes. Un d'aquests retocs seria eliminar la inviolabilitat judicial del rei. En una entrevista amb motiu de l'aniversari de la Carta Magna, el president espanyol ha vaticinat que Felip VI hi estaria d'acord:

Periodista: "La inviolabilitat del rei s'ha quedat vella?"

Sánchez: "Sense cap dubte"

Periodista: "I vostè què proposarà? Treure-la de la Constitució? Vostè trauria la inviolabilitat del rei de la Constitució?

Sánchez: "És que jo estic convençut que fins i tot el cap de l'Estat també. Sense cap dubte. El que passa és que això és una reforma agreujada. Quan estem parlant per exemple de la reforma constitucional per suprimir o limitar els aforaments, n'hi ha alguns que hi posen la figura de la inviolabilitat, que exigeix un altre tipus de reforma, amb altres majories al Congrés i al Senat, a més del referèndum per part dels ciutadans espanyols, i després també de les noves cambres que sortissin de les eleccions"

Sánchez defensa una regeneració de la vida política que diu que hauria de contrarestar l'independentisme.

"El més important per resoldre la qüestió catalana i per guanyar la batalla política a l'independentisme a Catalunya és plantejar un projecte de regeneració política, social i econòmica d'Espanya"

"La nostra reforma constitucional ha de mirar Europa i ha de revigoritzar el nostre sistema democràtic i plantejar un projecte polític de regeneració que, sense cap dubte, crec que abraçaran la majoria de catalans i catalanes"

El plantejament del cap de l'executiu espanyol contrasta amb el que van exposar dilluns Felipe González i Miquel Roca en un debat a Barcelona. Tots dos van ser reticents a una reforma constitucional que serveixi per solucionar la crisi catalana. L'expresident espanyol descarta res que pugui comportar el dret a l'autodeterminació, i Roca és contrari a la reforma, perquè creu que seria per empitjorar.

 

Sánchez aposta per una reforma constitucional que "miri Europa i revigoritzi el nostre sistema democràtic" (EFE) 

 

Sobre els resultats de les eleccions a Andalusia, Pedro Sánchez ha parlat de l'ascens de la ultradreta. Ha dit que està amoïnat per l'entrada de Vox al Parlament andalús però al mateix temps ha destacat l'actitud de la societat espanyola.

"Un país que ha patit tanta crisi econòmica i social, amb uns índexs de desigualtat sobretot entre la gent jove del nostre país, que han estat els principals damnificats de les retallades -educació, cultura, habitatge, per posar-ne tres exemples-, que hagi sorgit de manera tan rotunda un moviment d'extrema dreta, encara que estem veient alguns símptomes preocupants, crec que diu molt de la nostra societat"

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPSOEProcés catalàConstitució espanyola
Anar al contingut