Sánchez deixa la porta oberta a l'indult dels presos: "Cal superar episodis nefastos"
Sánchez saluda els fotògrafs després de la roda de premsa de balanç (EFE/Chema Moya)

Sánchez obre la porta a l'indult dels presos: "Cal superar episodis nefastos"

El president espanyol afirma que en la qüestió de Catalunya tothom ha comès "errors" i anuncia un "full de ruta de renovació de la corona"

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez deixa una escletxa oberta als indults dels líders del procés independentista, sense aclarir si s'hi pronunciarà a favor o no.

El president espanyol ha afirmat que la seva opinió, i la del conjunt del govern, l'emetrà quan la petició arribi al Consell de Ministres, però ha afegit que l'executiu del PSOE i Unides Podem aposta per "la reconciliació i el retrobament amb Catalunya". Ho ha dit en la roda de premsa de balanç del primer any de govern de coalició:

"Aquest és un govern que, des del principi, no ha amagat les seves intencions. Que aposta clarament pel retrobament, per la reconciliació i la convivència a Catalunya i de Catalunya cap a i amb Espanya. Crec que és molt important superar episodis nefastos, que ens fan envermellir al conjunt del país."

 

Sánchez deixa la porta oberta a l'indult dels presos: 'Cal superar episodis nefastos'
Pedro Sánchez ha afirmat que tothom ha comès "errors" en la qüestió de Catalunya (EFE/Chema Moya)


Sánchez, sobre el procés: "Tots hem comès errors"

El cap del govern espanyol ha afegit que, en la qüestió catalana, "ningú està lliure de culpa". "Tots hem comès errors. Hem d'aprendre d'aquests errors, mirar cap endavant i ser capaços de trobar un espai on ens puguem retrobar", ha comentat.

A més, ha vaticinat que aquesta serà l'"aposta" de la ciutadania catalana a les eleccions al Parlament previstes per al 14 de febrer.

La Fiscalia s'ha pronunciat en contra de l'indult. Ara falta saber l'opinió del Tribunal Suprem i, finalment, també la del govern espanyol. La vicepresidenta Carmen Calvo ha recordat que l'executiu pot discrepar de la Fiscalia, però Sánchez s'ha limitat a dir que es pronunciarà quan l'expedient arribi al Consell de Ministres.

 


Les opinions de la Generalitat i el PP

Abans de la roda de premsa de Sánchez, la Generalitat ha reclamat al govern espanyol que aclarís si indultarà els presos, malgrat que ha avisat que els indults "no són la solució al conflicte".

"Si hi ha aquesta voluntat d'indultar els presos, que es parli menys i es faci efectiu l'indult. Si es vol, es pot fer demà mateix. És el govern el que ha d'explicar si ho farà abans del 14 de febrer i què ha decidit", ha afirmat en una roda de premsa la portaveu Meritxell Budó.

El cap de l'oposició, Pablo Casado, també ha fet balanç de l'any (EFE/Fernando Alvarado)


Per la seva part, el president del PP, Pablo Casado, ha considerat que l'executiu de Pedro Sánchez "farà el que vulgui" i ha dit que no es creu "res" del que diguin sobre l'indult perquè "faran el que puguin perquè hi hagi tripartit" a Catalunya.

Casado ha indicat que aniran al Constitucional perquè entenen que es vulneraria la llei d'indults si els condemnats no mostren penediment.


Monarquia: Sánchez preveu una "renovació de la corona"

Preguntat sobre l'impuls del govern a una llei de la corona o algun tipus de reforma de la monarquia, Pedro Sánchez ha anunciat que, de mica en mica, se sabran els detalls de l'evolució de la institució:

"Pas a pas s'anirà coneixent el full de ruta de renovació de la corona en transparència i exemplaritat."

Sánchez ha opinat que el discurs de Nadal de Felip VI, en què va evitar referir-se explícitament als casos de corrupció que han esquitxat el seu pare, que va fugir als Emirats Àrabs l'agost passat, va ser "valent" perquè "va marcar clarament quin és el rumb cap a on vol dirigir la corona.".

Segons ha dit, el rei té un "esperit renovador" i "vocació de caminar cap a una monarquia parlamentària constitucional actualitzada als estàndards de valors i principis de l'Espanya del segle XXI".

Tot i que se li ha preguntat reiteradament, el president espanyol ha eludit contestar si es presentarà una llei de la corona.

 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPablo CasadoJudici procésOriol JunquerasJordi CuixartJordi SànchezRaül RomevaCarme ForcadellDolors BassaJosep RullJordi TurullIndults
Anar al contingut