Encaixada de mans entre Urkullu i Sánchez a l'arribada del lehendakari a La Moncloa (EFE)
Encaixada de mans entre Urkullu i Sánchez a l'arribada del lehendakari a La Moncloa (EFE)

Sánchez i Urkullu acorden estudiar l'acostament dels presos d'ETA al País Basc

El lehendakari exposa al president del govern espanyol la necessitat de replantejar el model d'estat

Juli RodésActualitzat

Crear un grup de treball per abordar la qüestió de l'acostament dels presos d'ETA a les presons basques.

Aquest és un dels acords a què han arribat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el lehendakari, Íñigo Urkullu, que s'han reunit a la Moncloa.

L'altre és la creació d'un "grup de treball bilateral i permanent" sobre els 37 traspassos de competències al govern basc que encara estan pendents.

 

Sobre la qüestió dels presos d'ETA, Urkullu ha defensat la "necessitat d'un nou enfocament de la política penitenciària en aquest nou temps després de la dissolució definitiva d'ETA".

"Es tracta d'abordar una nova política que superi les mesures d'excepcionalitat i, com estableixen la legislació penitenciària i la Constitució, eviti el desarrelament social de les persones penades i faciliti la seva reinserció."

Amb tot, Urkullu ha remarcat que entén "les raons de cautela exposades" per Sánchez sobre aquesta qüestió, sobretot, ha dit, "de cara a l'atenció a les víctimes del terrorisme".

Reflexió sobre l'actual model d'estat

El lehendakari, d'altra banda, també ha exposat al president del govern espanyol la "necessitat d'abordar una reflexió sobre l'actual model d'estat des de l'assumpció de la seva realitat plurinacional i l'existència de fets diferencials que demanen un tractament propi i singular".

 

En aquest sentit, Urkullu ha afegit que "no hem parlat de ruptura, sinó de convivència des del respecte mutu" i ha defensat que cal "apostar per un constitucionalisme útil, al servei de resoldre els problemes i no empitjorar-los".

Urkullu ha parlat d'una trobada "cordial i positiva" amb la qual  "hem obert una porta a la relació institucional per garantir una dinàmica de treball estable i constructiva".

 

Aquesta és la primera trobada de Sánchez amb un president autonòmic. Es reunirà amb tots, un per un. La segona reunió ja té nom i data: Quim Torra, el 9 de juliol.

Sánchez ha establert que l'ordre de les trobades seguirà l'antiguitat de l'adopció dels estatuts d'autonomia després de la recuperació democràtica posterior al franquisme.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezETA
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut