Iglesias, durant una connexió per videoconferència aquest dijous
Iglesias, durant una connexió per videoconferència aquest dijous
Madrid

Sánchez i Iglesias s'enroquen i mantenen el bloqueig de la investidura

Els líders del PSOE i Unides Podem han parlat per telèfon, sense que això hagi servit per acostar les posicions

Actualitzat

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es mantenen enrocats en les seves posicions i continua el bloqueig a la investidura del proper president del govern espanyol. El nou intent de diàleg impulsat pel líder socialista no sembla que, ara com ara, pugui desencallar la situació política espanyola.

Aquest dijous, Sánchez i Iglesias han parlat per telèfon, sense que això hagi servit per acostar les posicions. Cap de les dues parts no té intenció de moure's de la seva posició: el líder de Podem continua reclamant un govern de coalició i el secretari general del PSOE no vol que la formació lila entri al Consell de Ministres.

El president del govern espanyol en funcions ha piulat que ha ofert a Iglesias, després de la reunió fallida de fa dos dies, negociar "primer" un programa i deixar de banda la composició del govern:

 

 

Des d'Unides Podem insisteixen que el govern de coalició és condició per rebre el seu suport i així l'hi ha transmès. Unes hores abans, al matí, Sánchez ha dit que una de les qüestions que més allunya tots dos partits és el procés sobiranista a Catalunya.

 

Sánchez, entrevistat aquest dijous a TVE

 

"Tots els escenaris possibles"

Hores després de la trucada, fonts socialistes insistien que Sánchez "està valorant tots els escenaris possibles", a la qual cosa fonts de Podem hi han respost qualificant de "notícia excel·lent" que tots dos partits comencessin a negociar "un govern de manera integral".

Aquest dijous a la tarda, eldiario.es ha avançat que la cúpula del PSOE estaria disposada a acceptar ministres d'Unides Podem, però amb perfils "més tècnics que polítics". Els noms, els hauria de plantejar Podem i haurien de comptar amb el vistiplau de Sánchez.

Aquesta opció, però, continuaria barrant a Iglesias el pas d'integrar-se en el futur executiu. Fonts d'Unides Podem lamenten que el president en funcions mantingui el veto al líder de la formació lila.

 

Iglesias, durant una connexió per videoconferència aquest dijous

 

Catalunya, la principal discrepància

Al matí, en una entrevista a TVE, Sánchez ha enumerat diverses raons per les quals no vol ministres d'Unides Podem en el futur executiu. Entre aquests arguments, el principal és Catalunya.

Sánchez ha insistit que el PSOE i Podem els uneixen moltes mesures i polítiques, però els separen qüestions d'estat com la manera d'encarar la crisi política catalana. En aquest sentit, s'ha preguntat què faria Iglesias si l'independentisme repeteix algunes de les accions de la tardor del 2017, davant la qual cosa el PSOE apostaria per aplicar l'article 155:

"Estaria en un govern que dona suport a l'article 155 de la Constitució, que l'ha d'aplicar? Estaria en un govern que creu que no són presos polítics, que són polítics presos?"

Per la seva banda, Iglesias ha reunit aquest dijous l'executiva de Podem per analitzar la situació política i a la reunió s'ha constatat que les negociacions estan "totalment estancades" i que "no hi ha voluntat real" per part del PSOE d'asseure's a negociar un programa i un equip de govern.

 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPablo IglesiasInvestiduraPSOEUnides Podem
Anar al contingut