Sánchez i Iglesias negocien tres vicepresidències i busquen l'abstenció d'ERC
El PSOE i Unides Podem necessiten més suports de cara a la investidura (Reuters)
Madrid

Sánchez i Iglesias negocien tres vicepresidències i busquen l'abstenció d'ERC

El nou executiu podria tenir tres vicepresidències: una de política per a Carmen Calvo, una de social per a Pablo Iglesias i una d'econòmica per a Nadia Calviño

RedaccióActualitzat

Ja han començat els moviments de negociació. Després del preacord exprés entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per formar el primer govern de coalició a Espanya, aquest dimecres els socialistes i la formació morada han iniciat la ronda de contactes amb els diferents partits per tal de sumar suports de cara a la investidura. Unes negociacions que tindran el principal repte a intentar seduir els partits independentistes catalans o bascos.


Tres vicepresidències

Això, mentre a poc a poc es van coneixent alguns dels detalls d'aquest futur govern, que podria estar operatiu abans de Nadal, en cas que Pedro Sánchez aconsegueixi ser investit president.

En principi, el nou executiu tindria tres vicepresidències: una de política per a Carmen Calvo, una de social per a Pablo Iglesias i una d'econòmica per a Nadia Calviño. A més, fonts de la negociació donen per segures dues o tres carteres socials per al partit morat, però no ministeris d'Estat.

 

Tetris polític que necessita la peça d'ERC

La prioritat ara, però, és sumar els suports necessaris. Aquest dijous serà el torn d'ERC, una peça imprescindible clau en aquest Tetris polític. Gabriel Rufián es trobarà amb Adriana Lastra al Congrés dels Diputats.

Aquest dimarts Marta Vilalta ja va expressar que la posició inicial dels republicans catalans és un no. Aquest dimecres, Pere Aragonès ha confirmat aquest posicionament en una entrevista a Catalunya Ràdio:

"Del juliol a ara han passat moltes coses i, per tant, la posició d'ERC no serà la mateixa ara que al juliol. Ens aquests moments estem en el no. I el que esperem és que es moguin."

 

 


Al juliol, en la investidura fallida de Sánchez, ERC es va abstenir, però ja va advertir que, després de la sentència del procés, aquesta abstenció seria més complicada.

 

Però abans, les converses han començat amb els partits, en principi, que més fàcilment se sumarien al projecte Sánchez-Errejón. És a dir, amb Més País -la formació d'Íñigo Errejón- i Més Compromís, amb Joan Baldoví al capdavant. Hi ha bona predisposició, però Baldoví demana seguir negociant.

"Ara mateix la nostra disposició és favorable. Espero que això es concreti en noves reunions. Ens volem sumar al preacord, però el PSOE ha de fer amb nosaltres el mateix que ha fet amb Podem."

És a dir, vol un compromís escrit per part del PSOE sobre les seves demandes que, ha dit, seran "raonables".

 

D'altra banda, des d'EH Bildu, un dels actors que podria facilitar la investidura de Sánchez amb la seva abstenció, s'han mostrat reticències al preacord de govern PSOE-Unides Podem, especialment pel que fa al punt nou dels deu que es van deixar per escrit i que fan referència a un problema de convivència a Catalunya.

Arnaldo Otegi ha mostrat la seva preocupació en una piulada:

 

El govern de Sánchez i Iglesias necessitarà per activa o per passiva el suport de més de mitja dotzena de partits. Amb aquest panorama, el PP, Ciutadans i Vox han recuperat el discurs del govern Frankenstein en què es tindran en compte les veus de radicals i independentistes. I Vox diu que Espanya no es mereix aquest pacte de Veneçuela bolivariana, que s'assembla a un frau electoral.


Consultes a les bases

Finalment, el PSOE i Podem han anunciat que consultaran la seva militància sobre aquest preacord de govern que, segons algunes fonts periodístiques, hauria estat propiciat per l'assessor de Pedro Sánchez, Iván Redondo.

Els socialistes votaran per avalar el preacord de govern el pròxim 23 de novembre, mentre que Podem encara no hi ha posat data.

ARXIVAT A:
InvestiduraPSOEUnides PodemERC
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut