Sánchez i Iglesias es reuneixen amb posicions oposades sobre un govern de coalició
La reunió entre Sánchez i Iglesias és la primera per preparar el debat d'investidura (Efe/Zipi)

Sánchez i Iglesias acorden treballar per "un govern de cooperació"

La reunió entre els dos líders ha durat poc més d'una hora i hauria servit per acostar posicions després d'expressar discrepàncies els últims dies

Juli RodésActualitzat

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias començaran ben aviat a "treballar en un govern de cooperació"

Aquesta és la proposta del president del govern espanyol en funcions, segons ha explicat el secretari general d'Unides Podem en roda de premsa després de la reunió entre tots dos, aquest matí, al Congrés dels Diputats. 

"La reunió amb Pedro Sánchez ha anat bé. El candidat del Partit Socialista ens ha proposat començar a treballar en un govern de cooperació."

"Per a nosaltres el significant és el menys important: govern de cooperació, govern de coalició, cogovern, govern conjunt... L'important són els continguts, un govern plural que sigui capaç d'afrontar els reptes del nostre país, sostingut per una base parlamentària àmplia."


Iglesias ha afegit que "compartim tots dos que hi ha una majoria social progressista que ens vol veure col·laborant i governant junts" i ha explicat que pròximament es tornaran a reunir de manera més discreta per veure com materialitzen la voluntat d'acord. 

"Pedro Sánchez i jo iniciarem reunions més discretes per anar donant forma al que espero que es pugui traduir en un acord govern conjunt."


La reunió ha durat poc més d'una hora i tot sembla indicar que ha servit per acostar posicions entre els dos líder polítics.

 

Pablo Iglesias ha assegurat que "la reunió amb Pedro Sánchez ha anat bé" (Efe/Zipi)

 

El secretari general d'Unides Podem ha tancat la seva compareixença, abans de respondre les preguntes de la premsa, afirmant: "Tinc la impressió que Pedro Sánchez no em menteix i vol un govern amb nosaltres."

Després de la compareixença d'Iglesias, Pedro Sánchez s'ha referit a la reunió amb un missatge a Twitter en què parla de "satisfacció" i de "voluntat d'acord a l'esquerra"

 

 

Sánchez també ha utilitzat l'expressió "govern de cooperació" que havia fet servir Iglesias i que havia ratificat, una mica més tard, per part del PSOE, la portaveu del grup socialista en el Congrés, Adriana Lastra, que ha comparegut davant dels mitjans informatius.

Lastra ha explicat que els dos líders polítics han parla de "buscar fórmules per un govern de cooperació".

"Entenem que aquesta és la millor de les fórmules, perquè ens permetria aconseguir un govern plural, obert, integrador, inclusiu, representatiu de les diferents sensibilitats i també amb personalitats referents dels seus diferents àmbits."


Preguntada pels periodistes sobre el significat de l'expressió "govern de cooperació", Lastra ha afegit que "és una altra cosa":

"No és una cosa tancada com podria ser un govern de coalició. Un govern de cooperació és una altra cosa. De cooperació, de col·laboració... és en això que treballarem."


Lastra també ha dit que "sortim molt satisfets de la reunió" i ha volgut destacar que "hi ha hagut grans coincidències programàtiques".

 

La portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, també ha parlat de "govern de cooperació" amb Podem (Efe/Zipi)

 

La portaveu socialista ha defensat que, "en els últims 12 mesos hem demostrat que és possible l'entesa entre l'esquerra", i que "amb el suport d'Unides Podem" s'han pogut dur a terme nombroses mesures de caràcter social.

L'agenda social, de fet, ha presidit, segons Lastra, la trobada entre Sánchez i Iglesias:

"Han estat parlant, entre altres coses, d'una agenda d'avenços socials, dels quatre grans eixos que ja plantejava Sánchez: emergència climàtica i transició ecològica, digitalització de l'economia, lluita contra la desigualtat i enfortiment del model d'Unió Europea."
 


Lastra també ha explicat que "no s'ha parlat de noms en aquesta reunió".


Primera reunió per a la investidura

La reunió de Pedro Sánchez amb Pablo Iglesias, ha estat la primera trobada de cara al debat d'investidura. Ha tingut lloc a partir de les 10 del matí en una sala del Congrés dels Diputats.

Davant de les càmeres, el secretari general del PSOE i president del govern espanyol en funcons i el secretari general d'Unides Podem han encaixat les mans una vegada i després han continuat posant uns instants per a la premsa. Primer ho han fet en silenci o adreçant-se als periodistes presents, però després han intercanviat algunes paraules.

 

Sánchez i Iglesias s'han reunit en una sala del Congrés dels Diputats (Efe/Zipi)

 

La trobada arriba l'endemà que Iglesias tornés a deixar clar que és partidari que la seva formació entri en un govern de coalició amb el PSOE.

En una entrevista a Televisió Espanyola aquest dilluns va voler deixar clar que el suport dels 42 diputats de la formació morada a la investidura de Sánchez "no es regala" i va mostrar preferència per les "carteres que tinguin a veure amb l'aplicació de drets socials".

 

 

El PSOE, però, defensa la idea de governar en solitari. Sobretot després del 26M, que va reforçar els socialistes i debilitar Unides Podem.

Fa dues setmanes, el secretari d'organització, José Luis Ábalos, va ser molt explícit quan va dir, en una entrevista a Antena 3: "El terme coalició no ens agrada".

Va obrir la porta, tanmateix, a l'entrada al govern espanyol de "membres d'altres partits".


De moment, ni Vox ni Bildu

La reunió de Sánchez amb Iglesias és la primera de les tres amb què el president del govern en funcions ha obert la ronda de reunions prèvies al debat d'investidura, que s'ha de celebrar, previsiblement, a principis de juliol.

Aquesta tarda, també al Congrés, Sánchez s'ha de veure primer amb Albert Rivera, president de Ciutadans, i després amb Pablo Casado, president del Partit Popular.

 

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va comparèixer divendres al costat del ministre Pedro Duque (Efe/Víctor Lerena)

 

Aquest matí no havia concertada cap reunió més, però divendres passat la portaveu Isabel Celaá va dir que Sánchez "no descarta el diàleg amb cap de les forces polítiques".

En efecte, aquest migdia s'ha fet públic que dimecres Sánchez es reunirà amb el Partit Nacionalista Basc i amb Compromís. 

La ronda continuarà dijous amb les reunions amb les dues formacions independentistes catalanes, Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya.

De moment, des de La Moncloa, no s'ha citat ni a Vox ni a Bildu.

En la mateixa compareixença, posterior al Consell de Ministres, Celaá també va apel·lar a la "responsabilitat" del PP i Cs, "si no volem que el govern d'Espanya depengui de forces independentistes".

 

José Luis Ábalos, secretari general del PSOE, va recordar dilluns que sense investidura hi ha repetició d'eleccions (Efe)

 

Una crida a la responsabilitat que aquest dilluns, la vigília de les trobades, Ábalos va apujar gairebé a la categoria d'amenaça recordant que "l'alternativa a una investidura viable és la repetició d'eleccions".

ARXIVAT A:
Eleccions 28APSOEUnides PodemPedro SánchezPablo Iglesias
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut