La Fiscalia demana una vista per estudiar prorrogar la presó a Cuixart i Sànchez
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez en el moment d'anar a declarar, l'octubre del 2017 (ACN)

Sànchez i Cuixart demanen la llibertat després de gairebé 2 anys i sense sentència

Jordi Pina i Benet Salellas, els seus advocats, en demanen l'alliberament quan estan a punt complir dos anys de presó preventiva

RedaccióActualitzat

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han demanat aquest dimecres al Tribunal Suprem que els deixi sortir en llibertat provisional. A punt d'arribar als dos anys de presó preventiva que, d'entrada, marca la llei, Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, i Benet Salellas, advocat de Jordi Cuixart, ja han demanat al Suprem la sortida de la presó dels seus defensats.

 

Benet Salellas, advocat de Jordi Cuixart, i Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez (ACN/Andrea Zamorano)

 

Els advocats de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana i del president d'Òmnium Cultural responen així a la petició formulada aquest dimarts per la Fiscalia, que va demanar la pròrroga de la presó preventiva si la sentència no es feia pública abans del 16 d'octubre, quan farà dos anys del seu empresonament.

Es remeten a l'informe del Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides, que considerava "arbitrària" la presó provisional de Sànchez i Cuixart ordenada primer per l'Audiència Nacional i més tard pel Tribunal Suprem, i en demanava la posada en llibertat immediata.

Les defenses de Sànchez i Cuixart també han recordat que, per concedir la llibertat provisional, el Suprem no necessita convocar cap compareixença, tal com estableix, diuen, l'article 505.1 de la Llei d'Enjudiciament Criminal.

Abans que l'ONU, també havia demanat la posada en llibertat de Sànchez i Cuixart l'ONG Amnistia Internacional en més d'una ocasió. Primer, el febrer del 2018, ho va fer la directora per a Europa, Gauri van Gulik, que considerava que els càrrecs de sedició i rebel·lió eren "injustificats".

El 15 d'octubre del 2018, la vigília del primer aniversari de l'entrada a la presó de Cuixart i Sànchez, el director de l'ONG a Espanya, Esteban Beltrán, va emetre un comunicat en el mateix sentit.

I aquest juny, un cop acabat el judici, AI va tornar a demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart per tercera vegada i es va adreçar al Tribunal Suprem per remarcar que era el moment de revisar l'ordre de presó preventiva amb l'argument que "com més s'allarga l'empresonament, més necessitat hi ha d'un examen rigorós que determini si continua sent proporcionat".

La Fiscalia de l'Estat acusa Sànchez i Cuixart del delicte de rebel·lió --a banda dels de malversació i desobediència--, l'Advocacia de l'Estat els acusa de sedició i les defenses en demanen l'absolució.

Els debats dins del Suprem, segons apunten algunes fonts, girarien més al voltant d'una sentència per sedició que no pas per rebel·lió.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut