Sánchez i Macron escolten Costa durant la reunió a Brussel·les
Sánchez, Macron i Costa s'han reunit durant una hora a Brussel·les pel Midcat (EFE/Horst Wagner)
Brussel·les

Adeu al Midcat: Sánchez anuncia un "corredor d'energia verda" entre Barcelona i Marsella

El president espanyol renuncia definitivament al Midcat, el tub de gas que acaba a Hostalric i que no travessarà els Pirineus

RedaccióActualitzat

S'enterra definitivament el projecte del Midcat, que se substituirà per "un corredor d'energia verda". El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat un acord entre Espanya, França i Portugal per impulsar un nou gasoducte submarí entre Barcelona i Marsella. L'han batejat amb el nom de BarMar.

L'anunci arriba després de la reunió celebrada a Brussel·les entre Sánchez, el primer ministre portuguès, António Costa, i el president francès, Emmanuel Macron, convocada amb la intenció d'intentar convèncer el cap de l'Elisi de la necessitat de tirar endavant el Midcat, el tub de gas que acaba a Hostalric i que no travessarà els Pirineus.

Totes tres han acordat substituir aquest projecte d'interconnexió pels Pirineus per aquest altre, que es preveu que pugui transportar hidrogen verd i, durant la transició, el gas que sigui necessari

Mapa del traçat futur corredor d'energia verda entre Barcelona i Marsella i la ramificació cap a París i Alemanya
Mapa del traçat futur corredor d'energia verda entre Barcelona i Marsella i la ramificació cap a París i Alemanya (CCMA)

Sánchez ha avançat l'acord en declaracions als periodistes en arribar a la reunió del Consell Europeu a Brussel·les: 

"Hem arribat a l'acord de substituir el projecte del Midcat per un nou projecte que s'anomenarà corredor d'energia verda, que unirà la península Ibèria amb França i, per tant, el mercat energètic europeu, plantejant l'alternativa de Barcelona-Marsella."

El president espanyol ha qualificat de "bona notícia" l'entesa en el projecte i ha destacat que arriba després de "molts mesos de feina".

Sánchez ha dit que permetrà "accelerar" la interconnexió de la península Ibèria amb el conjunt de la UE, mitjançant un pacte "europeista i solidari" i de "transició ecològica". 

Sánchez, en l'arribada al Consell Europeu a Brussel·les
Sánchez, en l'arribada al Consell Europeu a Brussel·les (EFE/Stephanie Lecocq)


Aragonès, sobre el BarMar: "Reforça Catalunya en el mapa energètic europeu"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acollit amb satisfacció una proposta que creu que reforça el paper de Catalunya dins del mapa energètic d'Europa. 

"Avui hi ha hagut una decisió política. Nosaltres, d'entrada, atès que reforça la idea de la interconnexió estratègica, reforça Catalunya com a peça clau del nou 'puzzle' energètic europeu i hi ha una aposta per l'hidrogen verd, pel qual també apostem amb la Vall de l'hidrogen de Tarragona, ho valorem positivament."

Aragonès ha explicat que li han comunicat el pacte abans de fer-se públic. Tot i no haver-lo debatut, ha deixat clar que a l'hora de parlar dels detalls, la Generalitat hi participarà "perquè hi tenim molt a dir". 

Aragonès atén els periodistes a Brussel·les davant la consellera Meritxell Serret
Aragonès ha valorat molt positivament l'alternativa al Midcat (ACN/Nazaret Romero)

Quan li han preguntat pel nom, ha reconegut que no en tenia constància i ha manifestat: "Segur que tothom en té una opinió. D'entrada, no en puc dir cap cosa dolenta." 

El cap del govern s'ha desplaçat a Brussel·les per reunir-se amb els comissaris de Justícia i Mercat Interior de la UE. Fa set anys que un president de la Generalitat no es reunia amb cap representant d'aquest nivell.


Macron vol fons europeus per al nou "corredor" 

Macron, per la seva banda, ha indicat que l'objectiu "és treballar en la intensificació i densificació de les interconnexions elèctriques i també de l'hidrogen i energies renovables entre Barcelona i Marsella, on també pugui haver-hi interconnexions elèctriques". 

El dirigent francès ha considerat que l'acord és "un punt important de la solidaritat europea" i ha afegit que el projecte opta a finançar-se amb fons comunitaris. 

Sánchez, Costa i Macron es tornaran a reunir el 8 i 9 de desembre a Alacant, aprofitant que s'hi farà la cimera euromediterrània. 

A la trobada es volen fixar els terminis per a la inversió, el repartiment del cost del projecte i determinar el volum de recursos econòmics necessaris per tirar-lo endavant. 

Macron no ha vist mai de bon ull el projecte del Midcat
Macron no ha vist mai de bon ull el projecte del Midcat(EFE/Stephanie Lecocq)


França, sempre reticent al projecte del Midcat

Macron sempre s'havia mostrat reticent a la construcció d'aquesta interconnexió gasística entre la península Ibèrica i França passant per Catalunya.

Primer s'hi oposava de ple, i semblava que les pressions tant d'Espanya i Portugal com d'Alemanya havien estovat aquesta reticència.

Malgrat que la reunió s'havia anunciat a París, finalment ha tingut lloc a Brussel·les abans de la cimera europea en què els 27 intenten pactar mesures per intervenir el mercat energètic i posar un topall al preu del gas. 


Els arguments d'Espanya per convèncer França del Midcat

Sánchez volia convèncer Macron amb l'argument que el Midcat no només era positiu per a la UE, sinó també per a França. Un altre punt era el suport d'altres països al gasoducte, específicament Alemanya.

En una trobada recent, Sánchez i el canceller alemany, Olaf Scholz, van demanar que el Midcat estigués operatiu el 2025.

Els arguments de Macron per rebutjar el Midcat es basaven a considerar que les interconnexions ja existents estaven infrautilitzades i que, a més, és França la que exporta gas a l'Estat, no al revés, entre altres raons.

Fa un parell de setmanes, en el marc de la cimera informal que va reunir els líders europeus a Praga, Macron va canviar un xic la posició i va obrir la porta a trobar una "solució pragmàtica" amb Espanya i Portugal.

L'opció que finalment té suports per tirar endavant, però, ha estat un nou corredor. 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEnergia
Anar al contingut