Sánchez i Casado s'han reunit aquest dilluns per videoconferència (EFE/Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa)

Sánchez i Casado converteixen el pacte per a la reconstrucció en una comissió parlamentària

El president del Partit Popular celebra que les negociacions es faran "amb llum i taquígrafs"

RedaccióActualitzat

El pacte per a la reconstrucció econòmica i social que impulsa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha quedat reformulat en una comissió parlamentària del Congrés dels Diputats.

Així ho han acordat Sánchez i Pablo Casado, el cap de l'oposició, que aquest matí han mantingut una trobada per videoconferència.

El president del Partit Popular ha aconseguit, per tant, que, tal com ja havien defensat els conservadors, les negociacions per a aquest pacte es facin "amb llum i taquígrafs".

En aquest sentit, Casado ha defensat, en la roda de premsa posterior a la reunió, també telemàtica, la necessitat de "sortir de la crisi amb més democràcia, transparència i eficàcia".

A més, ha assegurat que ni ell ni el seu partit no podrien participar en una taula de partits, com defensava inicialment Sánchez, perquè "no em poden obligar", ha dit, a "compartir una taula de reconstrucció nacional amb els que volen destruir Espanya".

Casado, d'altra banda, s'ha mostrat disposat a donar suport a una nova pròrroga de l'estat d'alarma, la tercera, que Sánchez demanarà aquest dimecres en un ple de Congrés i serviria per arribar fins al cap de setmana del 9 i el 10 de maig.

Ha reclamat al president del govern espanyol, això sí, que posi en marxa un seguit de mesures "urgents", tan socials com econòmiques.

 

Casado s'ha mostrat disposat a donar suport a una tercera pròrroga de l'estat d'alarma (EFE / David Mudarra)


La Moncloa espera que la comissió permeti aplicar mesures "el segon semestre"

El fet que el pacte per a la reconstrucció hagi de passar pel Congrés endarrereix l'aplicació d'aquest instrument que la Moncloa volia activar a partir d'aquest dimarts. Des del govern espanyol s'espera que es puguin activar mesures importants "al segon semestre de l'any."

La ministra d'Hisenda i portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, ha agraït que Casado "hagi acceptat finalment que el seu partit estigui a les converses per a la reconstrucció econòmica i social d'Espanya". Ara serà la cambra baixa qui convoqui "dia i hora per a la constitució de la comissió", tot i que el govern espanyol "espera que sigui tan aviat com sigui possible."
 

Sánchez i Casado converteixen el pacte per a la reconstrucció en una comissió parlamentària
La ministra portaveu, aquest dilluns, durant la roda de premsa (EFE)


Sobre el canvi de disseny d'aquest instrument, que passa de ser una mesa entre el govern i els partits a una comissió parlamentària, Montero ha assegurat que "el de menys" per a Sánchez "és el format" on hi ha d'haver aquestes converses i diàleg entre partits. "El que cal és que es faci de forma ràpida perquè els ciutadans se'n puguin beneficiar", ha dit.

La reunió telemàtica entre Sánchez i Casado ha durat aproximadament una hora i ha servit per tancar la ronda de contactes de Sánchez amb les forces polítiques amb representació parlamentària a la cambra baixa.

Dijous i divendres de la setmana passada, Sánchez va conversar amb representants del seu soci de govern, Unides Podem, i també d'ERC, Cs, JxCat, el PNB, Bildu, Més País, Compromís, el BNG, UPN, Fòrum Astúries, CC, NC, Terol Existeix i el PRC.

Les úniques formacions parlamentàries que s'han negat a atendre la videotrucada del president del govern espanyol han estat Vox i la CUP.

 


Querella de Vox contra Sánchez

La formació d'extrema dreta, de tota manera, aquest dilluns s'ha mostrat disposada a participar en la comissió pactada per Sánchez i Casado.

Vox, d'altra banda, també ha anunciat la presentació d'una querella contra Sánchez i el govern que presideix, davant del Tribunal Suprem, pels delictes d'"imprudència greu amb resultat de mort", de "lesions amb imprudència greu" i també "contra els drets dels treballadors per omissió de les mesures de seguretat".

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPablo Casado
Anar al contingut