Arribada d'afganesos en el tercer avió que ha aterrat a Torrejón de Ardoz procedent de l'Afganistan

Sánchez i Biden pacten que les bases de Rota i Morón acullin col·laboradors afganesos

Tots dos mandataris han mantingut una conversa telefònica de 25 minuts sobre el procés d'evacuació de personal de l'Afganistan

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez i el president dels Estats Units, Joe Biden, han analitzat la situació a l'Afganistan i el procés d'evacuació en una conversa telefònica poques hores després que els líders de la Unió Europea visitessin el centre d'acollida de refugiats de Torrejón de Ardoz, a Madrid.

La conversa l'ha fet pública el president espanyol a través del seu compte de Twitter, en què l'ha qualificat de "fructífera".


En la conversa, de 25 minuts, han acordat que els Estats Units utilitzaran les bases espanyoles de Rota i Morón de la Frontera per acollir temporalment els seus col·laboradors afganesos en trànsit cap a altres països.

Els Estats Units estarien buscant aeroports alternatius a Europa per diversificar els seus vols i no col·lapsar-ne d'altres com el de Dubai, un dels principals receptors d'avions procedents de Kabul.

Biden també ha elogiat el lideratge d'Espanya per mobilitzar l'ajuda internacional i per acollir temporalment refugiats afganesos, segons un comunicat de la Casa Blanca.

 

Biden i la retirada de les tropes

El president nord-americà té previst comparèixer aquest diumenge per actualitzar l'estat de les evacuacions a l'Afganistan, amb la pressió que s'acosta la data del 31 d'agost, quan està previst que es completi la retirada dels Estats Units del país, ara sota domini talibà.

Washington va iniciar la retirada de les seves tropes aquest mes de maig, després de 20 anys de presència a l'Afganistan. Ara s'ha vist obligat a accelerar l'evacuació del seu personal i col·laboradors i ha hagut d'enviar reforços per garantir la seguretat de l'aeroport de Kabul, desbordat pels afganesos que volen fugir dels talibans.

La decisió de retirar les tropes nord-americanes ha generat debat en els darrers dies. Aquest diumenge, l'exprimer ministre britànic Tony Blair l'ha qualificat "d'imbècil" i ha dit que el Regne Unit té l'"obligació moral" de quedar-se fins a evacuar tothom que necessiti sortir del país. Ben Wallace, ministre de Defensa britànic, ja ha dit que el Regne Unit donarà "suport total" als Estats Units si decideix estendre la retirada de l'Afganistan més enllà del 31 d'agost per evacuar civils.

També França ha fet una petició similar: vol que els Estats Units permetin i facilitin l'evacuació de ciutadans des de Kabul tant de temps com sigui necessari, segons ha dit el ministre francès d'Exteriors, Jean-Yves Le Drian.

Afirma que les forces i els diplomàtics francesos continuaran a l'aeroport mentre estigui obert i sigui segur, perquè més enllà de la "prioritat" de treure "alguns francesos" que queden al país, la seva "responsabilitat moral" és evacuar "els afganesos amenaçats a causa dels seus compromisos anteriors".

 

ARXIVAT A:
AfganistanPedro SánchezJoe Biden
Anar al contingut