Pedro Sánchez durant la conferència de presidents

Sánchez diu que moltes comunitats estaran fora de l'estat d'alarma "en els pròxims dies"

Ho ha anunciat a la videoconferència de presidents que s'ha fet aquest diumenge per fer front a la crisi del coronavirus

Actualitzat

Pedro Sánchez ha avançat als presidents de les comunitats autònomes que, "si res no es torça, moltes comunitats autònomes estaran fora de l'estat d'alarma al llarg dels pròxims dies i la totalitat del país podrà estar-ho a finals de juny i principis de juliol".

Això podria voler dir que algunes de les fases contemplades en la desescalada podrien accelerar-se i tenir una durada d'una setmana.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha recordat però que el període vigent per cada fase és de 14 dies . "En funció de com evolucioni l'epidèmia a cada territori estudiarem si hi ha opcions de modificar-ho", ha dit en la roda de premsa posterior a la trobada. 

Sánchez no ha concretat, però, si tornarà a demanar una altra pròrroga de l'estat d'alarma. De moment, el Congrés dels Diputats ha autoritzat la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, que estarà en vigor fins el 7 de juny.

El president del govern espanyol ho ha explicat en l'onzena videoconferència de presidents que s'ha fet aquest diumenge i en la qual el president Torra ha portat una llista de 40 mesures per reactivar l'economia. El president de la Generalitat ha fet un fil a Twitter amb les demandes catalanes i ha dit que ara calen respostes concretes.

 

Pedro Sánchez també ha demanat a les comunitats que impulsin el turisme interior. Aquest dissabte ja va avançar que al juliol s'obririen les fronteres per als turistes estrangers amb l'objectiu de reactivar un dels motors econòmics espanyols i salvar així la temporada d'estiu.
 

En la trobada, el president espanyol també ha avançat a les autonomies que el primer pagament del fons no retornable de 16.000 milions per fer front a les despeses sobrevingudes per la crisi sanitària serà al juliol i, la resta, es pagarà al setembre, novembre i desembre. 

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha dit després en roda de premsa que aquesta setmana comencen els contactes amb els partits polítics per establir els criteris d'aquests fons que, ha dit, seran "negociats i consensuats". Montero s'ha mostrat confiada d'una bona predisposició per fer un repartiment "just i equitatiu".

 

Durant tot el mes de juny se celebraran setmanalment aquestes videoconferències de presidents (EFE/José María Cuadrado Jimenez)

Canvis en el format de videoconferències

Ha estat una reunió més plàcida que en altres ocasions, sense tants retrets per part dels presidents autonòmics. Segons ha trascendit, el lehendakari Íñigo Urkullu s'ha queixat del format d'aquestes videoconferències setmanals i ha demanat que es facin de manera més espaiada.

Sánchez ha respost que hi haurà videoconferèncias setmanals durant el mes de juny i després potser es modifica la periodicitat, que podria ser de quinze dies. Es tracta, però, ha defensat Sánchez, d'un espai "consolidat que s'ha de mantenir".

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut